Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

O jeskyni Býčí skála v Mor. krasu mají lidé stále větší zájem

Jeskyni Býčí skálu v Moravském krase na Blanensku navštívilo v květnu, kdy byla o víkendech zpřístupněna veřejnosti, 4000 turistů. Ve srovnání s loňskými květnovými víkendy přibylo o tisíc návštěvníků. Jedním z důvodů je i o to, že v uplynulých dnech dostala speleologickou cenu za Objev roku 2014, řekl vedoucí týmu jeskyňářů Jiří Svozil.

Býčí skála leží ve střední části Moravského krasu. Podle vědců sloužila její přední část v době železné jako rituální obětiště. Badatel Jindřich Wankel našel na tomto místě koncem 19. století ostatky 40 lidí, včetně mnoha vzácných předmětů.

Za druhé světové války měli v jeskyni nacisté továrnu na výrobu leteckých motorů. Přesto zadní část jeskyně a její patra nejsou probádána. Speleologové se loni prokopali úzkým komínem, tedy vertikální chodbou, do nových prostor. Jsou v nich dvě propasti, krápníky a je ukončena velkou síní - tzv. dómem.

Podobný objev se podle odborníků podaří přibližně jednou za deset let. Chodba dostala název Kočárová, nad ní totiž vede lesem historická Kočárová cesta. Chodba je na špatně přístupném místě, a turisté se proto do ni nikdy nedostanou. Jako mimořádný objev ji ocenila Česká speleologická společnost.

Speleologové zpřístupňují malou část Býčí skály veřejnosti vždy jen o květnových víkendech. Letošní akce byla spojena s přednáškami o minulosti jeskyně a speleologové při ní popsali příchozím Kočárovou chodbu. "Přestože známe značnou část Býčí skály, probádána ještě zcela není. Možná, že narazíme na další zajímavé chodby," doplnil Svozil.

Zdroj: ČTK

Štítky Býčí skála, jeskyně, Moravský kras, okres Blansko, druhá světová válka, Jindřich Wankel, chodba, Česká speleologická společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O jeskyni Býčí skála v Mor. krasu mají lidé stále větší zájem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.