Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mladí restaurátoři obnovují před turisty mobiliář zámku Slavkov

Návštěvníci zámku ve Slavkově u Brna mohou sledovat mladé restaurátory přímo při práci. V tamních konírnách obnoví do konce září historické předměty, které pak správa památky vystaví. Jde o pracovní stůl bývalého majitele zámku hraběte Václava Kounice (1848 až 1913), stojan na květiny, šicí stroj a džbán nalezený v zámeckém parku. Řekla to Vladimíra Zichová z vedení zámku.

Akce nazvaná Slavkovské restaurování se koná letos poosmé. Zapojují se do ní studenti Vyšší odborné školy restaurátorské z Brna. "Je to pro ně jedinečná příležitost obnovit exponáty, z nichž část je v depozitáři a které pak budou prezentovány v expozici," uvedla Zichová. Památkáři záměrně pro restaurování vybírají předměty, na nichž je nutné použít více technik.

Od počátku akce studenti pod dohledem lektorů obnovili šest kusů nábytku a osm kusů keramiky. Letos je návštěvníci mohou vidět v konírnách při práci do 5. června a pak po celé září.

Nejsložitější bude obnova pracovního stolu hraběte Kounice z počátku 20. století. Jeho dřevo a kožené části je nyní nutné vyčistit, bude nutné zpevnit konstrukci stolu, doplnit chybějící části, včetně mosazných nožiček. Kounic patřil k nejslavnějším členům svého roku. Roku 1908 věnoval brněnským studentům svůj brněnský palác. Sídlí v něm nyní rektorát Masarykovy univerzity.

Archeologové před časem v zámeckém parku objevily střepy džbánu z 18. století, který se zřejmě používal v zámecké kuchyni. Nyní je mladí restaurátoři slepí a nádobu scelí.

"Podobných zajímavých předmětů máme více, takže o práci mají mladí restaurátoři postaráno na hodně dlouho dopředu," dodala Zichová.

Zdroj: ČTK

 

Štítky restaurátor, zámek, Václav Robert z Kounic, Zámek Slavkov, Slavkov u Brna, Brno, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladí restaurátoři obnovují před turisty mobiliář zámku Slavkov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.