Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brněnské dny bez úrazů apelují na používání reflexních prvků

Úrazy představují závažný zdravotní, sociální a ekonomický problém. S cílem upozornit na tuto problematiku je v rámci projektu Brno – Zdravé město pořádán ve dnech 21. května až 7. června 2015 16. ročník Brněnských dnů bez úrazů. Tato aktivita je součástí celonárodní kampaně Národní dny bez úrazů. Hlavním posláním kampaně je upozornit veřejnost, že většině úrazů lze, často velmi jednoduchými opatřeními, předcházet.

Jedním z témat, na která se chceme v letošním ročníku Brněnských dnů bez úrazů zaměřit, je zvyšování bezpečnosti v dopravě pomocí reflexních prvků. Ty budou moci návštěvníci na řadě akcí přímo získat. Pozornost budeme věnovat zejména chodcům a cyklistům, kteří jsou v dopravě nejvíce zranitelní,“ uvedl náměstek primátora města Brna Martin Ander.

Informace o důležitosti používání reflexních prvků budou Brňanům předávat zejména strážníci městské policie. Ti upozorní v sobotu 23. května a 6. června na vybraných úsecích cyklostezek při akci s názvem Zvonek rovněž na význam vybavení kola zvonkem – maličkostí, která může cyklistům pomoci zabránit vážným nehodám a úrazům.

Bohatý program z oblasti prevence úrazů je v rámci kampaně připraven pro děti. Na akci Dětský den Krtka s Hrochem 2015 na fotbalovém hřišti v Tuřanech děti v neděli 31. května uvidí ukázky práce záchranářů, hasičů, policistů a záchranářských psů a zároveň budou mít příležitost soutěžit o let vrtulníkem. Den dětí s VUT je další akce pro děti, jejich rodiče a prarodiče, která se odehraje ve stejný den v loděnici Vysokého učení technického v Jundrově. Na programu budou jízdy zručnosti na kole a bruslích, sportovní třígenerační víceboj či možnost projížďky na loďce po řece Svratce.

Své brány malým i velkým návštěvníkům otevře ve čtvrtek 28. května Dětská nemocnice akcí s názvem S panem přednostou o dětských úrazech. Dotazy ohledně úrazů zodpoví prof. MUDr. Ladislav Plánka, Ph.D., přednosta Kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie Fakultní nemocnice Brno.

Pozornost věnovaná dětem v této kampani není náhodná. Dle zprávy zveřejněné Státním zdravotním ústavem v loňském roce na téma Prevence úrazů u dětí a dospívajících ČR zemře u nás v důsledku úrazu každý druhý den jedno dítě nebo dospívající. Pro úraz je v ČR každoročně hospitalizováno přes 35 000 dětí a dospívajících a více než 550 000 dětí a dospívajících utrpí úraz vyžadující lékařské ošetření. Nárůst počtu úrazů je v současné době zaznamenán u mladých řidičů i dospívajících. Ve věkové kategorii 15–19 let je celkem 43 % úmrtí zapříčiněno dopravní nehodou.

V rámci programu jsou všichni rodiče a pedagogové rovněž zváni na přednášku o účincích balančních cvičení a o způsobech, jak lze snížit riziko vzniku úrazů při sportovních aktivitách dětí a mládeže (3. 6., Vranovská 19).

Podrobný program Brněnských dnů bez úrazů naleznete na webových stránkách www.zdravemesto.brno.cz

Tisková zpráva

Štítky Brno, Martin Ander, Česko, Dětská nemocnice FN Brno, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské dny bez úrazů apelují na používání reflexních prvků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.