Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lidé v Brně mohou využívat službu Liftago pro objednání taxi

Lidé v Brně mohou od května využívat službu Liftago, která pomocí mobilní aplikace zajistí taxi. Lidem pomůže objednat taxi rychleji a za nižší cenu, uvedl jeden ze tří spoluzakladatelů Juraj Atlas na základě zkušeností z Prahy, kde se takto měsíčně uskuteční okolo 10.000 jízd. V Brně se do systému zaregistrovalo už přes 80 licencovaných řidičů z různých taxislužeb. Do konce roku chce v Brně začít působit i obdobná slovenská služba Hopin Taxi.

Liftago začalo fungovat na sklonku roku 2012. Zákazníkovi do aplikace v mobilním telefonu zadá nástupní a cílové místo. "Zobrazí se mu dostupní taxikáři včetně odhadované ceny a doby přistavení. Podle toho si vybere. Uživatelé mohou také zadávat hodnocení, takže lze vybírat řidiče i podle něj. Zákazníci tak volí z konkurenční nabídky řidičů z bezprostředního okolí," vysvětlil Atlas.

Aplikaci mohli Brňané používat i dříve, ale bylo v ní zaregistrováno jen minimum řidičů. Po náboru je jich osm desítek. "Teď můžeme službu v Brně oficiálně spustit a garantovat očekávané služby," řekl Atlas. Taxi by ve špičce mělo přijet do deseti minut. V Brně je podle údajů magistrátu registrováno 400 taxislužeb, ať společností s více řidiči či živnostníků, kteří jezdí sami. Celodenně stojí v širším centru na 26 stanovištích, od 19:00 mohou stát do ranních 6:00 na dalších 26 místech.

Nižší cenu při využití aplikace potvrzuje pražská zkušenost. "Průměrná cena za kilometr se v ní pohybuje na 21 korunách, nástupní sazba zůstala okolo 40 korun. A čím jede člověk dál, tím řidič nabízí nižší cenu za kilometr," uvedl Atlas. V Brně je sazba okolo 30 korun za kilometr.

Provozovatelé služby, kteří vydělávají na provizích od řidičů, vnímají brněnský trh jako perspektivní. Tvrdí, že Brňané nemají taxíky příliš v oblibě kvůli vysoké ceně a kvůli dlouhému čekání, což chtějí změnit. "Aplikace je přínosem i pro řidiče. Nejlepší řidiči jsou vytíženější, snižují si náklady, které mohou promítnout do nižší ceny," řekl Atlas.

Na podobném principu funguje také nadnárodní služba Uber, v Česku ale funguje jen v Praze, spolupracuje převážně s neprofesionálními řidiči bez licence a řidiče vybírá sama. V hlavním městě je i slovenský Hopin Taxi. Liftago se chce postupně rozšiřovat i do dalších velkých měst. Používat ji e může už teď kdokoliv, využití však limituje počet registrovaných řidičů.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Liftago, Praha, Uber, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Brně mohou využívat službu Liftago pro objednání taxi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.