Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno bude mít nekuřáckou zoo

Rada města Brna odsouhlasila záměr omezit kouření v areálu brněnské zoo pouze na několik málo speciálně vyhrazených míst. Cílem opatření je chránit návštěvníky zoo, z nichž většinu tvoří dětí, před důsledky pasivního kouření. Město Brno se tak přiblíží trendu zahraničních zoo, které jsou běžně nekuřácké

Zoologickou zahradu navštěvují především rodiče s dětmi a ty mají právo na přednostní ochranu před důsledky kouření. Zoologická zahrada je navíc vzdělávacím zařízením, takže nekuřácké prostředí by tu mělo být samozřejmostí,“ uvedl náměstek primátora města Brna Martin Ander.

Brno se tímto krokem přihlašuje k nadcházejícímu Světovému dni bez tabáku, který každoročně vyhlašuje Světová zdravotní organizace WHO. V rámci osvětových akcí propagujících nekuřácké prostředí uspořádá město v areálu zoo v sobotu 16. května tradiční celodenní akci „Zvířátka také nekouří“. 

Návrh nekuřácké zoo podporuje i MUDr. Ondřej Sochor z Fakultní nemocnice u sv. Anny. Jeho tým z mezinárodního projektu Kardiovize Brno 2030 se akce „Zvířátka také nekouří“ pravidelně účastní společně s dalšími významnými partnery, Masarykovým onkologickým ústavem a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR.

Výsledky předběžné analýzy provedené v roce 2013 v rámci projektu Kardiovize Brno 2030 u 965 osob ve věku 25–64 let ukazují, že 34 % obyvatel města Brna je exponováno tabákovému kouři. K většině případů pasivního kouření dochází v restauracích – 25,5 % obyvatel Brna. Analýza rovněž ukázala, že zákaz kouření v restauracích by uvítalo 60,8 % kuřáků, 77,6 % bývalých kuřáků a 88 % nekuřáků – Brňanů. 

Tisková zpráva

Štítky Brno, kouření, Zoologická zahrada Brno, Martin Ander, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Masarykův onkologický ústav, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno bude mít nekuřáckou zoo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.