Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno rozjíždí carsharing neboli sdílení vozidel

Poté, co město Brno odstartovalo projekt tzv. bikesharing, tedy sdílení kol na území Brna, a tím zahájilo kroky vedoucí ke snížení počtu vozidel nejen v centru města, připravuje něco obdobného v oblasti automobilové dopravy. Jedná se o carsharing neboli sdílení aut, čímž by mělo při dobře nastavené strategii opět docházet ke snižování počtu vozidel ve městě a tím i emisí z výfukových plynů.

Jde o pronájem parkovacích stání na podporu pilotního projektu elektro-carsharingu. Rada města schválila v úterý 12. května 2015 seznam lokalit pro zřízení výpůjčních míst a umístění nabíjejících stanic včetně podmínek a sazby pronájmu 6 tis. Kč za parkovací stání a rok. Carsharing by provozovala privátní společnost, město by pronajalo pouze pozemky a určilo lokality.

Výhodou carsharingu je zejména skutečnost, že každé sdílené vozidlo nahradí dle zahraničních zkušeností 9–13 soukromých vozidel. Pokud je carsharing důsledně řešen pouze elektromobily, napomůže rovněž snižování negativních imisí z dopravy.

Seznam navržených lokalit (na každé budou 2 místa s jednou nabíjecí stanicí)
Tř. Kpt. Jaroše, Benešova, Dominikánské nám., Jezuitská, Nádražní, Solniční, Za divadlem, Dornych, Uhelná, Kounicova, Šumavská, Zahradníkova

Tisková zpráva

Štítky Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno rozjíždí carsharing neboli sdílení vozidel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.