Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mendelova univerzita čelí protestům kvůli přednášce lovkyně

Mendelova univerzita v Brně čelí protestům ochránců zvířat kvůli přednášce lovkyně Michaely Fialové, jež se na akademické půdě odehrála v dubnu. Včera před sídlem školy demonstrovalo asi 80 lidí. V protestech chtějí pokračovat, hovořili také o připravované petici a stížnosti, kterou chtějí adresovat ministerstvu školství.

Fialová podle demonstrantů propaguje komerční lov velkých afrických zvířat pro zábavu a pro trofeje. Své úlovky prezentuje na sociálních sítích. Její vystoupení na půdě vysoké školy je politováníhodný omyl, řekl dnes Milan Jeglík ze spolku Prales dětem. Demonstranti si přinesli transparenty s nápisy jako Propagace smrti nepatří na univerzitu a Stop obchodu se smrtí.

Ochránci přírody usilovali o schůzku s rektorem Ladislavem Havlem, který by se podle nich měl jménem univerzity distancovat od Fialové a jejích názorů na komerční lov. S Havlem se ale dnes setkat nemohli. Podle sdělení tiskového odboru univerzity neumožnil schůzku nabitý rektorův program.

V písemném vyjádření univerzita protestujícím vzkázala, že rektor nemůže zasahovat do svobody slova na akademické půdě. Z vyjádření ale zároveň vyplývá, že se rektor neztotožňuje se způsobem prezentace úlovků Fialové. Dnešního protestu se zúčastnili i někteří studenti Mendelovy univerzity, jež vychovává také budoucí lesníky a zemědělce. Další studenti ale s demonstranty zjevně nesouhlasili, případně shromáždění míjeli s nezájmem.

Předseda organizace Wild Africa Radek Klimeš dnes při protestu uvedl, že komerční trofejový lov představuje vážnou a trvalou hrozbu pro populace lvů, slonů i dalších zvířat v Africe. Lovci si podle něj kvůli kvalitě trofejí vybírají nejlepší kusy, což se projevuje nejen postupným úbytkem zvířat, ale i oslabováním jejich druhového genofondu.

Zdroj: ČTK

Štítky protest, Mendelova univerzita v Brně, univerzita, půda, Ladislav Havel, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mendelova univerzita čelí protestům kvůli přednášce lovkyně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.