Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Boj proti daňovým únikům? Stále se nedaří, státu utíká přes 100 miliard Kč ročně, konstatuje Nejvyšší kontrolní úřad

Ani přes postupné utěsňování mezer v daňové legislativě, kterými tradičně utíkají daňové příjmy státní pokladny, se defraudace a úniky nedaří zastavit. Dle posledních zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu totiž „berňáku“ ročně proteče mezi prsty přes 100 miliard Kč. Proč?

Je to jednoduché – protože zatím nefungují instituty ochrany daňových výnosů, které měly únikům zamezit. A to zejména kvůli faktu, že se změny zákona byly prováděny s extrémně rychlou účinností (několik dní po platnosti zákona), což úředníkům spravujícím daňové příjmy spíše přidělávalo vrásky, než aby jim pomáhalo. Jako příklad uvádí NKÚ tříměsíční lhůtu na podrobné prověření 518 tisíc bankovních účtů, což finanční úřady neměly šanci stihnout. Problematické je také zveřejňování rozhodnutí o nespolehlivosti daňových plátců, jejichž nízké oficiální číslo neodpovídá realitě o počtu zrušených registrací ani výším nedoplatků podezřelých subjektů.

Po rozsáhlém šetření NKÚ mezi lety 2011 až 2013 tak kontroloři konstatují nefunkčnost mechanismů „které měly zefektivnit boj proti daňovým únikům a tím zvýšit výběr daně z přidané hodnoty (DPH)“. Součástí kontroly bylo i vyčíslení nevybrané daně z přidané hodnoty, tedy rozdíl mezi daňovou povinností (předpokládaným výběrem DPH) a skutečným výběrem DPH. Tato mezera (daňové úniky) ve výběru DPH od roku 2011 rostla, když v roce 2013 dosáhla 105 miliard Kč (25,7 % potenciálního inkasa, což je nad evropským průměrem).

Zajímá vás, co konkrétně má úniky na svědomí? Dle závěrečné zprávy se na daňových únicích nejvíce  - celkem ze 40 % - podílejí podnikatelské subjekty, které úmyslně zkreslují vstupní údaje pro výpočet daně. Dle NKÚ jejich (ne)příspěvek k neodvedeným daním činí cca 42 miliard Kč. 28 % úniků jde za omyly a chybami v daňových přiznáních či specifických daňových únicích. Nesplacené nedoplatky předepsané daňové povinnosti představují zhruba čtvrtinu nevybraných daňových příjmů, zbylých 7 % nevybrané daně NKÚ přisuzuje stínové a nelegální ekonomice. 

Graf: Nové instituty v boji proti daňovým únikům

Zdroj: NKÚ

Napsal : Aleš Rod

Štítky Nejvyšší kontrolní úřad, daňový únik, daň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boj proti daňovým únikům? Stále se nedaří, státu utíká přes 100 miliard Kč ročně, konstatuje Nejvyšší kontrolní úřad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.