Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihomoravské firmy chtějí pracovat s brněnskými výzkumníky, největší zájem je o VUT

Do sedmého ročníku JIC voucherů se přihlásilo 168 firem z jižní Moravy. O stotisícové poukazy na výzkum mohly jihomoravské podniky žádat od 11. března do 29. dubna. Město Brno vložilo letos do programu opět 4 miliony korun, uspěje tedy minimálně 40 zájemců. Příjemce voucherů veřejně vylosuje brněnský primátor Petr Vokřál v rámci akce Open Day JIC 26. května 2015.

Cílem voucherů je podporovat nové spolupráce a zakázky uzavřené mezi firmami a výzkumníky. To se daří i letos, devadesát přihlášených firem žádá totiž o voucher úplně poprvé,“ uvedl ředitel JIC Jiří Hudeček. Nejvíce zájemců o voucher je mezi společnostmi z Brna a blízkého okolí, přihlásily se ale firmy i z Blanenska, Hodonínska, Znojemska, Vyšovska a Břeclavska. Většina z nich podniká ve stavebnictví, strojírenství a IT.

Přestože mohli letos jihomoravští podnikatelé poprvé oslovit výzkumná pracoviště po celém Česku i ve světě, zůstali věrni brněnským vědcům. „Těší mě, že se tak potvrzuje, jak kvalitní výzkum brněnské univerzity, ústavy Akademie věd a vědecká centra našim firmám nabízí,“ komentoval to brněnský primátor Petr Vokřál. Celkem 158 firem chce totiž spolupracovat s výzkumníky v Brně, nejoblíbenější je VUT se 110 žádostmi.

Mezi žadateli najdeme velké místní firmy, jako je výrobce elektronových mikroskopů TESCAN nebo výrobce diagnostických sad pro laboratoře Biovendor. Stejně tak mají o vouchery zájem i začínající startupy, třeba Vialtek s unikátním projektem dostupného vinařského spektrometru nebo CleverMaps analyzující obchodní data firem ve spojení s mapami.

I letos se o tom, kdo voucher získá, rozhodne prostřednictvím veřejného losování. To se uskuteční za účasti brněnského primátora Petra Vokřála 26. května od 16.30 v rámci akce Open Day JIC.

Tisková zpráva
 

Štítky Petr Vokřál, Brno, primátor, Jihomoravský kraj, Jiří Hudeček, Akademie věd České republiky, Česko, TESCAN, okres Blansko, okres Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravské firmy chtějí pracovat s brněnskými výzkumníky, největší zájem je o VUT  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.