Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Tmavomodrý festival v Brně přijede 110 nevidomých účastníků

Kolem 110 lidí s vadou zraku z Česka, Slovenska, Polska a jiných zemí bude letos účinkovat na 26. ročníku hudebního Tmavomodrého festivalu, který se uskuteční od 14. do 16. května v Sálu Břetislava Bakaly v Brně. Zrakově postižení se představí v sólovém i sborovém zpěvu, zahrají na hudební nástroje nebo předvedou divadlo. Cílem akce je shromáždit co nejvíce nevidomých a ukázat jim, že i s handicapem se dá kvalitně žít, řekla dnes novinářům ředitelka pořádajícího Tyflocentra Brno Hana Bubeníčková. Nová ředitelka spolupořádajícího Turistického informačního centra města Brna (TIC) Jana Janulíková chce v budoucnu přiilákat více návštěvníků z řad veřejnosti.

Před zahájením festivalu je 13. května od 19:00 na programu na nádvoří Staré radnice benefiční koncert sdružení amatérských ukulelistů z Ukulele orchestra jako Brno. "Výtěžek koncertu připadne na zajištění ubytování a stravování účastníků festivalu," uvedla mluvčí TIC Gabriela Peringerová.

Zahájení festivalu je o den později v 18:00 v Sále Břetislava Bakaly. Následovat bude vystoupení nevidomého klavíristy a pedagoga Konzervatoře Brno Antona Mészárose a divadelní představení Zmoudření Dona Quijota v podání Divadélka Fortel, kde působí také nevidomí herci.

Vyvrcholením festivalu bude 15. 5. veřejná přehlídka vystoupení účastníků festivalu, která zahrnuje sólový i sborový zpěv a hru na hudební nástroje. "Po přehlídce bude následovat od 19:00 koncert s názvem Příběhy kluka BomBarďáka, což je interaktivní představení brněnské kapely Bongo BomBarďák," doplnil vedoucí produkčně-programového oddělení TIC Jiří Mottl.

Součástí festivalu je doprovodný program, který nabídne výstavu kompenzačních pomůcek pro zrakově postižené, prezentaci školy výcviku vodicích psů a jarmark výrobků z dílny nevidomých. Doprovodný program je možné navštívit 15. a 16. května.

Podle Bubeníčkové je festival jedinečný. "V žádném jiném městě České republiky nic takového pro zrakově postižené není. Chceme je sem proto dostat ze všech koutů, aby viděli, že cesta sem není nic těžkého," řekla.

Každoročně festival navštíví kolem 500 lidí, přičemž velká část z nich je nevidomá. Právě to chce Janulíková změnit. "V budoucnu bychom rádi festival zachovali a zapojili do něj širší veřejnost, protože je toto téma velmi emotivní a týká se nás všech," řekla Janulíková.

Festival je o to významnější, že letos slaví 180 let od založení brněnská škola pro zrakově postižené.

Zdroj: ČTK

Štítky festival, Brno, Břetislav Bakala, Česko, Polsko, Slovensko, divadlo, Konzervatoř Brno, hudební nástroj, koncert

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Tmavomodrý festival v Brně přijede 110 nevidomých účastníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.