Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pietní pochod připomněl oběti války z brněnské akademické obce

Pietním pochodem mezi čtyřmi fakultami zasaženými nacistickou perzekucí si dnes představitelé Masarykovy univerzity v Brně připomněli 70. výročí konce druhé světové války. Podle dostupných informací v přímé souvislosti s válkou zemřelo 71 studentů a zaměstnanců školy. Některé nacisté popravili či umučili, další zemřeli v bojích.

Už dopoledne se členové akademické obce shromáždili u kolejí v Klácelově ulici, odkud nacisté 17. listopadu 1939 odvlekli několik desítek studentů do koncentračního tábora v Sachsenhausenu. Budovu posléze obsadila německá kriminální policie.

Oběti druhé světové války rektor Mikuláš Bek připomněl také v projevu při dopoledním výročním shromáždění Dies academicus. "Pietní místa na fakultách naší univerzity připomínají jména učitelů, kteří položili své životy za svobodu ve chvíli, kdy šlo skutečně o věc, tedy o svobodu. A to je ctnost, na kterou nesmí univerzita zapomínat," uvedl Bek. Po poledni pak od právnické fakulty vyrazil pochod k dalším třem budovám.

Zástupci Sokola drželi 6. května v budově právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně čestnou stráž u pamětní desky připomínající oběti nacistické perzekuce. Podle dostupných informací v přímé souvislosti s válkou zemřelo 71 studentů a zaměstnanců školy. Vpravo je děkanka fakulty Markéta Selucká.

Rozsáhlé zatýkání v řadách pedagogů Masarykovy univerzity se odehrálo už v září 1939, další pak v listopadu po uzavření českých vysokých škol. Nová vlna následovala po vyhlášení stanného práva. Část zatčených odjela v únoru 1942 transportem do koncentračního tábora v Mauthausenu, odkud se většinou už nevrátili. Popraveno nebo umučeno nacisty bylo patnáct ze 112 profesorů čtyř fakult, které před druhou světovou válkou tvořily Masarykovu univerzitu.

Škody utrpěla univerzita nejen v řadách akademiků, ale také na majetku. Většina jejích budov sloužila během války jiným účelům. Filozofická fakulta připadla úřadu německé okupační správy, budova přírodovědecké fakulty pak německé technické vysoké škole. Na lékařskou fakultu na Úvoze se nastěhovali členové Hitlerjugend. Nejznámější je pak osud právnické fakulty, kde od roku 1940 sídlila řídící úřadovna gestapa pro Moravu a Slezsko.

Zdroj: ČTK

Štítky válka, Masarykova univerzita, druhá světová válka, nacismus, univerzita, Mikuláš Bek, Koncentrační tábor Sachsenhausen, Právnická fakulta Masarykovy univerzity, Markéta Selucká, Hitlerjugend

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pietní pochod připomněl oběti války z brněnské akademické obce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.