Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Šabatová: Vyhoštění cizinci musí procházet lékařskou kontrolou

Cizinci vyhošťovaní z Česka by měli před opuštěním azylového střediska absolvovat výstupní lékařskou prohlídku. Je to důležité především kvůli ochraně zdraví lidí, s nimiž cizinci při vyhošťování přijdou do styku, ale také kvůli tomu, aby byl zvolen takový způsob transportu, který uprchlíkům nezhorší jejich případné zdravotní problémy. Dnes to sdělila ombudsmanka Anna Šabatová, podle které se ne vždy tyto výstupní kontroly u vyhošťovaných cizinců skutečně dějí.

Veřejná ochránkyně práv na problém upozornila zdravotnické zařízení ministerstva vnitra, které dohlíží na zdraví cizinců umístěných v uprchlických zařízeních v ČR. Ministerstvo podle ní slíbilo nápravu.

O záležitosti informovala Šabatová i zákonodárce, jimž v uplynulých dnech zaslala zprávu o své činnosti za první čtvrtletí letošního roku. Ombudsmanka v ní uvádí, že pracovníci její kanceláře v únoru sledovali proces vyhoštění Nigerijce, jenž se pod dohledem úřadů vracel z azylového zařízení Bělá-Jezová na Mladoboleslavsku do vlasti.

V ČR mu nebyl přiznán status uprchlíka. Na hraničním přechodu Mikulov-Drassenhofen byl předán rakouským úřadům. Z vídeňského letiště byl převezen do Madridu a pak do nigerijského Lagosu. Právě opomenutí výstupní lékařské prohlídky v ČR považuje na tomto procesu veřejná ochránkyně za hlavní problém.

"Je nutné vědět, jaký je zdravotní stav vyhošťovaného. Může přenášet nějaké onemocnění, které by mohlo ohrozit všechny, kdo s ním během vyhošťování přijdou do styku. Špatně zvolený způsob eskorty by také mohl jeho zdravotní stav zhoršit," doplnila mluvčí kanceláře ombudsmanky Iva Hrazdílková.

Zdroj: ČTK

Štítky Anna Šabatová, Česko, zdraví, Ministerstvo vnitra České republiky, Madrid, okres Mladá Boleslav, Lagos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šabatová: Vyhoštění cizinci musí procházet lékařskou kontrolou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.