Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Restaurátorka obnovuje cenný prapor brněnských sokolů z roku 1929

Památkově chráněný prapor Sokola Brno I je v rukou restaurátorky, která se mu pokouší vrátit dřívější krásu. Prapor má pro sokoly vysokou symbolickou hodnotu. Pochází z roku 1929, za druhé světové války i za komunismu jej přechovávali v soukromí. V posledních letech se podařilo vyrobit repliku žerdi, obnovit kovového sokola na jejím vrcholu a slavnostní stuhu, teď přišla na řadu vlajka samotná.

Prapor je nyní rozebraný na jednotlivé listy a vyčištěný, popsala Barbora Hejlová z firmy Alerion, jež se zabývá výrobou vlajek. Restaurátorku Lenku Dolanskou ale s praporem čeká ještě mnoho práce. Prach odstranila jemným štětcem a pomocí vysavače s regulovaným odsáváním. Klasické praní nepřipadalo v úvahu. Proto oba listy praporu čistila pomocí tamponů s deionizovanou vodou.

Památkově chráněný prapor Sokola Brno I (na snímku z 20. dubna) je v rukou restaurátorky, která se mu pokouší vrátit dřívější krásu. Prapor má pro sokoly vysokou symbolickou hodnotu. Pochází z roku 1929, za druhé světové války i za komunismu jej přechovávali v soukromí. V posledních letech se podařilo vyrobit repliku žerdi, obnovit kovového sokola na jejím vrcholu a slavnostní stuhu, teď přišla na řadu vlajka samotná.

Poté přišla na řadu takzvaná perlóza. "Perličky celulózy jsem vtírala po povrchu bílého hedvábí a ony na sebe nabalily nečistoty. Poté se perličky nechají zcela zaschnout a odstraní se pomocí odsátí a jemného kartáče," uvedla Dolanská.

Listy praporu jsou vzhledem k jeho stáří v relativně dobrém stavu. Silně poškozený je však tunýlek, do kterého se vsouvá žerď. Tuto část praporu, která bude nejvíce namáhaná, musí restaurátorka podložit obarveným hedvábím a překrýt tónovanou francouzskou krepelínou.

Na lícové straně praporu z čistého hedvábí je stříbrnými nitěmi vyšit obraz sokola, na rubu dvouocasý český lev ve skoku se zlatou královskou korunkou. Prapor tak spojuje státní a sokolskou symboliku. Nechala jej vyrobit mecenáška Luisa Šílená podle návrhu architekta Bohumila Babánka, a to u příležitosti otevření sokolského Stadionu v Kounicově ulici, který je příkladem modernistické architektury.

Ve 30. letech prapor nechyběl na žádné z velkých sokolských akcí v Brně ani na pražských sletech. Dochovaly se také dva starší prapory brněnských sokolů. První pochází z roku 1869, druhý z roku 1895. Oba prapory jsou v zasklených rámech v zasedací místnosti Stadionu.

Kulturní památkou se stal až třetí z brněnských praporů, a to kvůli své umělecké hodnotě a mimořádnému řemeslnému zpracování. Po restaurátorském zákroku jej sokolové budou používat při významných událostech. "Například to budou oslavy 100. výročí vzniku Československa v roce 2018," řekl místostarosta Sokola Brno I Michal Doležel.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, druhá světová válka, krása, hedvábí, Michal Doležel, vznik Československa, komunismus, stuha, Český lev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Restaurátorka obnovuje cenný prapor brněnských sokolů z roku 1929  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.