Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Brně jde do dražby velká vitrážní stěna za 1,35 milionu korun

Mohutná vitrážní stěna nazvaná Pohansko je nejdražší položkou nedělní brněnské aukce umění a starožitností. Aukční dům AAA stanovil vyvolávací cenu 1,35 milionu korun, což je na poměry brněnských dražeb vysoká částka. Autorem díla z roku 1977 je Vojtěch Štolfa, významný výtvarník a scénograf, vyplývá z informací v aukčním katalogu.

Vitráž o rozměrech 3,2 krát 2,7 metru vznikla původně pro vestibul nové budovy sodovkárny v Břeclavi. Hlavním motivem je slunce nad krajinou. Fragment nádoby se zdobným dekorem připomíná významnou archeologickou lokalitu Pohansko. Autor použil sklo z českých i německých hutí. Vitráž nedávno prošla rukama restaurátorů.

Štolfa žil v letech 1921 až 2002, věnoval se kresbě, malbě, grafice a scénografii. Od 60. do 80. let jako umělecký šéf výpravy spoluvytvářel výtvarný profil Státního divadla v Brně. Vytvářel také leptaná skla, vitráže, užitou grafiku či plakáty.

V nedělní aukci je více než 250 položek, mezi nimi například sbírka českého skla 20. a 21. století. Aukční dům také získal do prodeje velkou část movitého majetku významného šlechtického rodu, kterou postupně zařadí do dražeb. Jde prý o díla různé úrovně, od darů a dekoračních předmětů až po významné umělecké artefakty a starožitnosti. V nedělním aukčním katalogu je první, zatím malá část sbírky.

Nejzajímavějším brněnským aukčním výsledkem poslední doby je prodej deskového obrazu od Mistra Litoměřického oltáře ze španělské soukromé sbírky. Neznámý kupec za něj v prosinci po telefonu nabídl 3,1 milionu korun, dražba začínala na částce 820.000 korun.

Zdroj: ČTK

Štítky dražba, Brno, Hradiště Pohansko, sklo, Národní divadlo Brno, Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně jde do dražby velká vitrážní stěna za 1,35 milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.