Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Žádné fronty na úřadě, stačí zapnout počítač

Brno začíná pracovat na novém projektu Digitalizace radnice. Jeho cílem je ulehčit komunikaci s úřady a zvýšit efektivitu úředníků.

Vstříc moderním technologiím

Moderní technologie jdou stále kupředu a ani Brno nechce otálet a snaží se s nimi pracovat. Jednou z novinek tak má být i digitalizace některých úkonů, kvůli kterým museli Brňané doposud stát fronty na úřadech.

„Především se jedná o implementaci moderních informačních technologií pro zvyšování přívětivosti elektronických přístupů, a to jednak pro občany, kterým bude usnadněna komunikace při řešení životních situací s úřadem, dále pro zaměstnance magistrátu, čímž se zvýší výkonnost, rychlost, účinnost i flexibilita úřadu, a také pro samosprávné orgány města,“ uvedl druhý náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Nová pracovní skupina                                   

Rada města Brna minulý týden odsouhlasila vznik nové pracovní skupiny, která se bude celým projektem zabývat. Projekt Digitalizace radnice se bude věnovat třem klíčovým oblastem, které by měli usnadnit život jak úředníkům, tak Brňákům, kteří si ze seznamu povinností odškrtnou dlouhé stání na magistrátu. Jedná se o projekty Web portál Brno iD, Digitalizace úřadu a Digitalizace samosprávy.

Digitalizace úřadu by měla přinést například lepší komunikaci úřadu s občanem, ale také zlepšení interní komunikace. Úkolem pracovní skupiny tak v tomto případě bude navrhnout procesy, které by se mohly řešit elektronickou cestou.

Systém Digitalizace samosprávy je již částečně využíván a cílem v tomto případě momentálně je dokončení prací a zkompletování systému e-Rady města Brna a e-Zastupitelstva města Brna v rámci e-Magistrátu města Brna.

Úspěchy z minulých let

Již před dvěma lety město založilo elektronický portál Brno iD, který už má od svého spuštění přes 100 000 uživatelů. Město proto připravuje další možnosti, jak Brňané mohou svůj účet na Brno iD využít.

„Brno iD používám k zaplacení šalinkarty a popelnic. Využívám slevu na roční šalinkartu a ušetřím tím přes 1500 korun oproti té papírové. Taky se mi líbí nápad sbírání bodů za kontroly revizorem a následné smazání menších prohřešků,“ říká Brňák Ondřej Mičánek, kterému prý online forma vyhovuje, protože ušetří čas a papírování.

Momentálně portál umožňuje koupit elektronické jízdenky městské hromadné dopravy, turistickou kartu BrnoPass se slevami na vstupném do památek a institucí, dobít kredit na vstupné na sportoviště spravovaná městem nebo zaplatit poplatek za odpad. V létě bylo možné přes Brno iD koupit například i základní vstupenku na koupaliště Riviéra. Od září si mohou také uživatelé zařídit pomocí svého účtu čtenářské konto v Knihovně Jiřího Mahena.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Brno, Digitalizace radnice, Brno iD, projekt, Tomáš Koláčný, Jiří Mahen

Žádné fronty na úřadě, stačí zapnout počítač  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.