Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čertova rokle v Brně trpí kůrovcem i rychlým odtokem dešťovky. Město nechá vysázet rozmanitější vegetaci

Ekosystém zalesněné rokliny na Lesné, jinak také známé jako Čertova rokle, trpí rychlým odtokem dešťové vody. Brněnští radní doporučili poskytnou více než milion korun na provedení opatření k lepšímu zasakování vody. Místo smrků uhynulých kvůli kůrovci nechá navíc vysázet rozmanitější, lépe odolnou vegetaci.

Silnice bere všechnu vodu

Zdejší silnice u Čertovy rokle takřka všechnu vodu bez užitku odvádí a dochází tak ke splavování svrchní půdy. Tato vrstva je nejcennější. Brněnští radní proto doporučili podpořit městskou část Brno-sever částkou 1,2 milionu korun. Tyto peníze budou využity k opatřením pro lepší nasakování vody. „Vzhledem ke stávajícím klimatickým podmínkám je pro zachování přírodního charakteru Čertovy rokle na Lesné a přilehlého okolí nutné obnovovat zeleň, a především zbrzdit odtok vody z oblasti,“ říká náměstek primátorky Petr Hladík

Nové stromy nahradí kůrovcem napadené stromy

V rámci opatření se podél silnice vytvoří zatravněné příkopy, kterou budou vodu svádět do vsakovacích jam, které vodu zadrží. Svahy budou zpevněny dřevěnými ploty vyplněnými zeminou a osázenými keři. „Nově vysazené různorodé stromy a keře v oblasti nahradí kůrovcem napadené původní jehličnaté stromy, které zde v současných podmínkách hynou,“ upřesnil Hladík. Odtok vody se tak zpomalí a plůtky s příkopy zamezí dalšímu splavování půdy.

Tento plán zapadá do velkého projektu města pro kvalitnější hospodaření s vodou, péči o zeleň a boj proti tvorbě tepelných ostrovů. „Proto jsme spustili program SUWAC, schválili akční plán udržitelné energetiky a klimatu a navazujeme dialog se zástupci obchodních i logistických center či developery, aby se spolupodíleli na snižování emisí oxidu uhličitého,“ vysvětluje primátorka Markéta Vaňková.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Čertova rokle, Brno, odtok vody, kůrovec, kůrovci, Lesné, Petr Hladík, strom, Brno-sever, Markéta Vaňková

Čertova rokle v Brně trpí kůrovcem i rychlým odtokem dešťovky. Město nechá vysázet rozmanitější vegetaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.