Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Legendární válečný letec Emil Boček leží v brněnské fakultní nemocnici

Válečný veterán a poslední žijící český stíhací pilot RAF Emil Boček je ve Fakultní nemocnici Brno Bohunice. Šestadevadesátiletý Boček je na interní kardiologické klinice. Bez dalších podrobností to řekl mluvčí nemocnice Pavel Žára. Armádní generál Boček má 28. října dostat od prezidenta Miloše Zemana Řád bílého lva nejvyšší třídy.

Veterán druhé světové války se ve čtvrtek účastnil v Ivančicích na Brněnsku otevření muzea RAF, které nese jeho jméno. Na slavnostním otevření Muzea RAF Emila Bočka zůstal do konce, řekl starosta Ivančic Milan Buček.

Boček je posledním žijícím českým stíhacím pilotem z druhé světové války. Sloužil ve Velké Británii u československé 310. stíhací perutě. Na kontě má 26 operačních letů.

Řád bílého lva třetí třídy mu propůjčil už bývalý prezident Václav Klaus v roce 2010, a to za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost. Letos v květnu Bočka prezident Zeman povýšil do nejvyšší armádní hodnosti. Generálské hodnosti mu udělil už v letech 2014 a 2017.

Autoři | Foto MMB

Štítky Emil Boček, válečný letec, nemocnice, fn brno, Miloš Zeman, Royal Air Force, Fakultní nemocnice Brno, druhá světová válka, Brno-Bohunice, Ivančice, Václav Klaus, Velká Británie, Brněnsko

Legendární válečný letec Emil Boček leží v brněnské fakultní nemocnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.