Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Lidé na jižní Moravě věnovali charitě na hospicovou péči rekordní milion korun

Rekordních více než milion korun vynesla charitativní sbírka Diecézní charity Brno nazvaná Koláč pro hospic, která pomáhá nevyléčitelně nemocným. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí charity Anna Tišnovská. Podle ní výtěžek oproti loňskému roku vzrostl asi o 185.000 korun. Letošní novinkou byla možnost finanční podpory na dálku prostřednictvím portálu, přes který mohou lidé na hospicovou péči posílat peníze i nyní po ukončení sbírky.

Pracovníci charity a dobrovolníci nabízeli minulý týden ve středu na stáncích lidem koláč za doporučený příspěvek 35 korun. Sbírka se uskutečnila v Brně, Blansku, Hodoníně, Slavkově u Brna, Bučovicích, Břeclavi, ale také ve městech na Vysočině, například v Jihlavě nebo Žďáru nad Sázavou, kde brněnská charita také poskytuje péči.

Peníze půjdou na provoz a rozvoj hospiců

„Podpora veřejnosti je pro naše hospice nesmírně důležitá, bez ní bychom nemohli pomáhat všude tam, kde pomoc nevyléčitelně nemocní a jejich rodiny potřebují," uvedl ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Podle něj jsou peníze ze sbírky určené především na provoz a rozvoj charitních mobilních hospiců. Za důležitou charita považuje i osvětovou část akce. „Hospicová a paliativní péče se velmi rychle rozvíjí a mění, proto je nezbytné stále ukazovat, co nabízí a jak konkrétně pomáhá. Naším cílem je o tématu mluvit otevřeně a zbavovat pacienty i jejich blízké obav a nejistot," řekl Haičman.

Novinkou byla bezkontaktní platba

Lidé mohli zakoupit koláč na stánku a přispět penězi, ale druhým rokem mohli platit i bezkontaktně. Prostřednictvím platebních terminálů se podle Tišnovské podařilo vybrat peníze v hodnotě přes 44.000 korun. Pokud se někdo nemohl dostavit na stánek a chtěl přispět, mohl využít letošní novinky v podobě platby přes internetový portál. „Rozvoj domácí a hospicové péče mohou zájemci podpořit i po skončení sbírkového dne, a to až do konce měsíce října," dodala Tišnovská.

Letos se konal 18. ročník Koláče pro hospic. Loni se vybralo 824.445 korun. Charita nabízí kamenný hospic, ale také domácí hospicovou péči, kdy docházejí pracovníci k umírajícím domů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koláč pro hospic, hospicová péče, diecézní charita, charita, peníze, Jihomoravský kraj, Diecézní charita Brno, Oldřich Haičman, Brno, Blansko, Slavkov u Brna, Hodonín, Břeclav

Lidé na jižní Moravě věnovali charitě na hospicovou péči rekordní milion korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.