Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: V Brně se demonstrovalo proti podpoře turecké ofenzívy v severní Sýrii

Včera večer po šesté hodině se v Brně na Dominikánském náměstí demonstrovalo na podporu zákazu vývozu zbraní pro tureckou ofenzívu v severní Sýrií – Rojavě. Demonstrace má upozornit českou diplomacii, aby vystupovala proti turecké agresi.

Nedemonstrovalo se jen v Brně

Demonstrace proběhla současně v Praze, Brně, Ostravě, Zlíně, Jihlavě a Bratislavě. V Brně je pořádaná hnutím NESEHNUTÍ a Solidarity with Rojava Brno. Cílem demonstrace je podpořit zákaz vývozu zbraní, použít ekonomické a politické nástroje, a tím zastavit tureckou agresi. Oblast Rojavy je Turky považována za spojence západu. Celá akce byla zahájena minutou ticha věnovanou syrské političce Hevrin Khalafové a pokračovala zvučným bubnováním, které se ozývalo ulicemi až na náměstí Svobody.

„V Rojavě funguje unikátní společenský projekt založený na demokracii budované zdola, ženské emancipaci, toleranci a ekologii, jež představuje naději nejen pro celý Blízký východ. Cílem turecké agrese je tento projekt zničit,“ upozorňuje Jana Hrušková ze Solidarity with Rojava Brno.

Ze severní Sýrie uteklo přes dvě stě tisíc lidí

Turecká ofenzíva si vyžádala přes sto obětí a útěk více než dvě stě tisíc lidí z Rojavy. Jedním z hlavnch bodu je také to, že Česká republika připravovaný útok podporovala. V loňském roce prodala Turecku zbraně v hodnotě více než pět milionů eur a v září tohoto roku ofenzívu podpořil i premiér Andrej Babiš.

Jak pokrytecká je nyní kritika tureckého počínání na severu Sýrie, když ještě v září český premiér Andrej Babiš vyjadřoval tomuto zločinnému režimu podporu ve formě dodávek vojenského materiálu, říká jedna z organizátorek demonstrace Eva Jašková z NESEHNUTÍ.

Demonstraci předcházely důležité kroky

Toto pondělí hnutí NESEHNUTÍ zaslalo premiérovi a ministrům požadavek na zavedení ekonomických sankcí a zbrojního embarga na Turecko. Požadavky nebyly zcela přijaty, ale Česká republika zastavila vývoz zbraní do Turecka. „Je však příliš pozdě zastavit vývozy až po propuknutí ozbrojeného konfliktu, když povaha tureckého režimu i jeho vojenské plány byly známy dlouho před vypuknutím ozbrojené akce“, doplňuje Hana Zoor Svačinková z hnutí Odzbrojovky.

Zastavení turecké agrese však není v možnostech České republiky, ale spíše NATO a Evropské unie (EU). „Nadále žádáme českou diplomacii, aby ostře vystupovala proti turecké agresi, a to jak z pozice České republiky, tak aby byla aktivní ve vystupování proti této agresi i v rámci struktur jako je EU a NATO, kterých je ČR členem,“ říká další z organizátorů demonstrace Milan Štefanec z Nesehnutí.

Vzedmula se mezinárodní vlna nesouhlasu

V Paříži i Londýně se demonstrace zúčastnilo více než dvacet tisíc lidí. V Kolíně nad Rýnem se zúčastnilo deset tisíc. V Brně projevilo zájem na sociálních sítích více než tisíc osob. „Myslím, že tato samotná demonstrace nemůže moc změnit, ale tento týden budou demonstrace podobného typu v každém větším městě. Většina civilizovaného světa protestuje, a ten tlak smysl má,“ říká účastník demonstrace Jan Vágner

Štítky demonstrace, severní Sýrie, Rojava, Brno, Sýrie, zbraň, Česko, Evropská unie, Turecko, NATO, Andrej Babiš, Praha

FOTO: V Brně se demonstrovalo proti podpoře turecké ofenzívy v severní Sýrii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.