Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Diskuzní panel v Brně představí možnosti léčby závislosti na legálních drogách a pomoc rodinám

Aktuální trendy v oblasti léčby závislostí na alkoholu, lécích a hazardu, tedy tzv. legálních drogách, představí na panelové diskuzi ve středu 16. října v Brně odborníci i lidé se zkušeností se závislostí. Ústředním tématem bude rodina závislého a možnosti péče a pomoci pro její členy. Celou akci pořádá brněnská organizace Renadi, která dlouhodobě pracuje se závislými i jejich rodinami. 

Závislý člověk v určité fázi nemyslí na nic jiného než jak uspokojit svoji touhu. Nezřídka přijde o práci, což pak spouští řetězec potíží. Rodina závislého kvůli tomu bývá dotčená na praktické rovině, kdy jí kvůli alkoholismu či gamblingu jednoho člena chybí peníze na nájem, zaplacení hypotéky, ale mnohdy třeba i na jídlo či školní potřeby dětí. Když se přidají exekuce, rodina se kymácí na okraji propasti. 

Druhou, a neméně podstatnou, je psychická oblast. „Sourozenci, rodiče nebo partneři závislých se potýkají kromě existenčních starostí i s obrovským studem za celou situaci, vztekem a pocity bezmoci. Zároveň přichází o spoustu času a sil při hledání pomoci pro svého blízkého,“ přibližuje potíže rodin Roman Hloušek z pořádající organizace Renadi. 

Bezplatné psychoterapeutické konzultace

Právě pomoc celé rodině jako celku se stává trendem posledních let v léčbě závislostí. Lidé tak mají možnost využít bezplatných psychoterapeutických konzultací i sociálního poradenství v organizaci Renadi. „Může k nám docházet sám závislý nebo jen jeho rodina, která se chce poradit, jaké jsou jejich možnosti,“ představuje služby Hloušek. Pokud dochází na terapii sám závislý, dočká přístupu reflektujícího poslední trendy v léčbě závislostí. „Na rozdíl od klasické protialkoholní léčby neukončujeme spolupráci, když klient poruší abstinenci. Relaps, tedy situaci, kdy svou touhu neovládne a znovu se napije nebo sáhne po lécích, bereme jako součást procesu léčení,“ doplňuje Hloušek.  

Přijde i oceněná autorka

Právě o zmíněných potížích a možnostech léčby a podpory budou diskutovat nejen odborníci, ale i lidé, kteří si podobnou situací prošli. Své zkušenosti bude sdílet například Michaela Duffková, autorka populárního blogu Zápisník alkoholičky, dále příbuzná závislého člověka a několik odborníků jak z pořádající organizace Renadi, tak i například manželské a rodinné poradny. 

Panelová diskuze se koná ve středu 16. října od 18 hodin v Artbaru na Pionýrské ulici. Vstupné je dobrovolné a zvaní jsou nejen ti, kterých se téma dotýká, ale všichni chtějící se dozvědět něco nového v oblasti závislostí na legálních látkách. 

Foto Renadi | Zdroj s použitím TZ

Štítky alkoholismus, panel, Brno, rodina, léčba, závislost, Michaela Duffková

Diskuzní panel v Brně představí možnosti léčby závislosti na legálních drogách a pomoc rodinám  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.