Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Co zajímalo Brňany ohledně rezidentního parkování a nebáli se zeptat?

Rezidentní parkování v Brně platí více než rok. Podmínky pro rezidenty, abonenty i návštěvníky se částečně změnily a během následujících měsíců je v plánu výrazné rozšíření i mimo (širší) historické centrum. K prvnímu rozšíření má dojít už během listopadu. Aby zůstali Brňané informováni o všech změnách a pravidlech, nechalo město vybudovat vedle webových stránek a aplikace i mobilní informační centrum. Aktuálně ho lidé najdou na Moravském náměstí, kam jsme se vydali zjistit, co Brňany na rezidentním parkování zajímá.

Někdy záleží, na jaké straně ulice parkujete

Jedním z prvních návštěvníků informačního centra byl za naší přítomnosti známý brněnský fotograf Tino Kratochvíl. „Bydliště mám v zóně 1-13 a podle principu květinky můžu parkovat i v sousední zóně 1-14. Avšak prý už ne na hranici sousední zóny (v mém případě 1-14) se zónou další, tedy se zónou 1-02” vysvětluje Kratochvíl. 

Spolu s jednou ze slečen, která má v infostánku na starosti vysvětlit návštěvníkům jakékoliv dotazy spojené s parkovacím systémem, se dívají do mapy. Zóna 1-14 je oblastí mezi Kounicovou a Lidickou. Právě Lidická je hraniční ulicí zóny. Městské divadlo na jedné straně ulice je součástí zóny 1-02, zatímco budova banky na druhé straně je ještě stále součástí zóny 1-14.

„Pokud máte bydliště v zóně 1-13, podle principu květinky máte opravdu nárok parkovat i v zóně 1-14. Avšak v zóně 1-02 už ne, protože přímo nesousedí se zónou vašeho bydliště. Přímo před Městským divadlem tak zaparkovat nemůžete, ta strana ulice už je v zóně 1-02, na druhé straně ulice ale parkovat můžete,” sděluje fotografovi slečna z infostánku. 

Platí to pro všechny sousedící zóny. Dělící čarou je ulice samotná, právě u těchto hraničních ulic patří každá strana ulice jiné zóně, rezident či abonent tak má právo parkovat pouze na té straně ulice, ve které má podle zóny oprávnění. 

„Raději si zařídím trvalé bydliště”

“Povědomí o tom, co vše rezidentní parkování mám docela dobré. Přeci jen jako majitel auta to od začátku sleduji, přestože nebydlím úplně v centru. Těch informačních kampaní bylo ve výsledku dost, informován jsem, myslím, dobře,” prozradil pětadvacetiletý Štěpán Šůstek. 

Na otázku, kvůli čemu tedy zavítal na informační stánek, odpovídá obratem. „Bydlím v Králově Poli a dostala se ke mně informace o rozšíření modrých zón k mému bydlišti. Šel jsem okolo a napadlo mě si zjistit, kam až bude rozšíření sahat a jestli se mě bude v dohledné době také týkat,” dodal.

Plánované rozšíření v polovině příštího roku ho nakonec jen těsně mine. „Modré pruhy budu mít pouhou ulici vedle. Asi už se na to připravím a rovnou si v Brně přihlásím trvalé bydliště,” svěřil se mladík, který - stejně jako celá řada dalších studentů - v moravské metropoli bydlí už několik let, trvalé bydliště má však stále v místě narození.

Cizinci si musí zařídit přechodný pobyt

Dalším návštěvníkem infocentra je osmadvacetiletý Slovák Mário R. Týká se ho totiž hned nejbližší rozšíření, které je naplánováno na 18. listopad. Konkrétně jde o zóny 1-12, 1-11, 1-03 a 1-04, tedy o oblasti mezi ulicemi Václavská, Úvoz, Husova a Údolní na západ od centra a oblast mezi Nádražní a Vlhkou a Cejlem a Milady Horákové na východ od centra.

„Přišel jsem si spíše zkontrolovat, jestli jsou moje vědomosti o rezidentním parkování správné. Taky jsem si potřeboval ujasnit, jak je to s trvalým a přechodným bydlištěm,” svěřil se Mário. 

Narážel přitom na skutečnost, že si cizinci ze zemí EU, kteří žijí v Brně, musí vyřídit potvrzení o tzv. přechodný pobyt. A jak je to s lidmi, kteří pochází ze zemí mimo EU? „Kdyby tady pán nebyl ze zemí EU, potřeboval by k vyřízení rezidentního parkování povolení k trvalému pobytu. Takto musí předložit akorát průkaz totožnosti, doklad o přechodném pobytu a právní vztah k automobilu,” vysvětluje slečna. 

„Pokud by vám bylo i tak cokoliv nejasné, můžete se zeptat online - napsat zprávu facebookové stránce Parkování v Brně. Obratem by vám měli odpovědět," loučí se z návštěvníkem slečna z infostánku.

Motorkáři parkují zdarma, povolení ale potřebují také

Hned po odchodu mladého Slováka se slečna musela věnovat dalšímu mladému muži. Tentokrát se však nejednalo o majitele auta, ale motorkáře.

„Dostalo se ke mně spoustu informací ohledně rezidentního parkování. Ale zdálo se mi, že je kampaň zaměřená hlavně na auta. Bydlím v Žabinách, jezdím na motorce a nemám garáž, mašina mi stojí na ulici. Chtěl jsem vědět, jestli se rezidentní týká i mě,” svěřil se Filip Š.

Odpověď dostal záhy - týká. Motorkáři mají sice oproti majitelům aut stání zcela zdarma, i tak si ale musí vyřídit povolení. Postup je stejný jako u auta, s jediným výrazným rozdílem -  oprávnění není vázané na trvalý pobyt, ale na registrační značku motorky. Majitel motorky tak může přihlásit svůj stroj do systému nehledě na adrese svého trvalého bydliště.

Infostánek bude fungovat ještě dva týdny. Novinkou je SMS platba

Mobilní informační stánek stojí na Moravském náměstí od září. K dispozici bude Brňanům ještě dva týdny. Denně ho navštíví desítky obyvatel. O to, aby odcházeli s kompletními informacemi, se starají proškolené zaměstnankyně. 

Město jako součást informační kampaně vytvořilo web Parkování v Brně, mobilní aplikaci Parksimply Brno a speciální noviny s podrobnými informacemi, které jsou k dostání například právě na infostánku na Moravském náměstí.

Novinkou letošního podzimu je navíc možnost platit poplatek za parkování (například pro návštěvníky, kteří zaparkovali v centru) formou SMS. „Princip je stejný, jako když si kupujete SMS jízdenku při cestování MHD. Napíšte BR, poté typ zóny, tedy A, B nebo C a pak registrační značku vašeho auta. Pokud nevíte, v jaké zóně stojíte, na webu je online mapa, ta vám to prozradí," dodává slečna na infostánku.

Příští rok se chtějí připojit i další městské části

Do systému rezidentního parkování se za rok působení přihlásily tisíce lidí. Od jara 2020 by se měly modré zóny postupně rozšířit i do celého širšího centra Brna. O zapojení do systému si ostatní městské části rozhodují samy. V létě letošního roku o tom rozhodlo například vedení městské části Brno-sever, připojit se chtějí také Žabovřesky a Královo Pole. Nebude tomu však dříve než v červnu příštího roku.

Podrobné informace o rezidentním parkování lze nalézt na webu Parkování v Brně.

Foto Tomáš Hrivňák

Štítky rezidentní parkování, Brno, infostánek, Moravské náměstí, dotazy, odpovědi, informace, parkování, Evropská unie, bydliště, SMS, Milada Horáková, Královo Pole

Co zajímalo Brňany ohledně rezidentního parkování a nebáli se zeptat?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.