Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nová pracovní skupina pomůže městu zlepšit hospodaření s vodou

Pracovní skupina, kterou brněnští radní sestavili ze zástupců mnoha sfér, pomůže městu při hospodaření s vodou. Jejich úkolem bude například aktualizace koncepčních dokumentů měst, zpracování studie a realizace projektu odvodnění.

Pracovní skupinu sestavili brněnští radní

Brněnští radní pověřili novou pracovní skupinu, která bude mít za úkol aktualizovat koncepční dokumenty měst, zpracovat studii a realizovat projekt odvodnění. „Tým pracovní skupiny bude aktualizovat například Generel vodovodní sítě, Městské standardy pro vodovodní síť a Městské standardy pro kanalizační zařízení nebo zpracuje dokument, který se bude zabývat vhodnými řešeními hospodaření se srážkovými vodami na území města,“ popsala tisková mluvčí města Brna Anna Dudková. Skupina se bude zabývat i využitelností artéských vod v rámci Brna.

Klimatické změny mají dopad i na zemědělství a průmysl

Obyvatelé Jihomoravského se často potýkají s nepříznivými vlivy důsledkem klimatických změn, které mají negativní dopad i na zemědělství, vědu a průmysl. „I proto jsme v červnu se zástupci obcí, ministerstev, akademické obce, soukromými subjekty a dalšími vyhlásili na konferenci program Sustainability water adaptation climate change,“ přiblížila primátorka města Brna Markéta Vaňková. Hlavním cílem projektu je zajištění dostupnosti kvalitní vody pro celý region, mezi další přínosy patří například ochlazování a zvlhčení klimatu nebo zadržování vody.

Adaptační opatření pro využití srážkových vod pomáhá při hospodaření se srážkovými vodami

Projekt Adaptační opatření pro využití srážkových vod, který pokrývá stávající sídliště i nové lokality, slouží městu k hospodaření se srážkovými vodami. „Klade si za cíl zejména snížení množství srážkových vod odváděných do kanalizace, ochranu vodních toků, zlepšení mikroklimatu nebo zatraktivnění veřejných prostranství,“ vysvětlil náměstek primátorky Petr Hladík.

Pracovní skupina bude složena ze zástupců mnoha sfér

V pracovní skupině, která má pomoci zlepšit hospodaření s vodou, budou zástupci z mnoha sfér například z odboru vodního a lesního hospodářství nebo z odboru životního prostředí. Při jednání o využití srážkových vod se do skupiny přidají i zástupci jednotlivých městských částí. „Odbor životního prostředí zajistí zpracování studie k projektu Adaptace opatření pro využitá srážkových vod, odbor vodního a lesního hospodářství a zemědělství pak zpracuje studii Využití artéských vod na území města. Odbor územního plánování a rozvoje se zaměří na Generel vodovodní sítě a zpracuje Územní plánovací podklady pro výhledový stav rozvoje města,“ upřesnil Hladík.

Kanalizaci bude mít na starost odbor investiční. Má za úkol zpracovat studii Hospodaření se srážkovými vodami na území města nebo aktualizovat Městské standardy pro vodovodní síť i pro kanalizační zařízení,“ uvedl radní pro oblast investic David Grund. Dodal, že cílem je zlepšení a zefektivnění nakládání s vodou.

Město bojuje za zlepšení klima programy i chytrými vodoměry

Zlepšení klima v Brně by měly napomoci i dva programy Nachytej dešťovku a Zelená střechám. Zástupci města nově nechávají instalovat chytré vodoměry a plánují vybudování dvou retenčních nádrží nebo dobudování kanalizace v pěti městských částech.

 

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky voda, hospodaření, Brno, průmysl, projekt, zemědělství, Petr Hladík, Markéta Vaňková

Nová pracovní skupina pomůže městu zlepšit hospodaření s vodou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.