Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

I dva naprosto zdraví lidé mohou zplodit dítě s vážnou nemocí, říká lékařka

PR článek

Před dvaceti lety, kdy se lékařka Kateřina Veselá rozhodla se svým manželem Janem Veselým založit kliniku pro léčbu neplodnosti, byl obor reprodukční medicíny ještě „v plenkách“. Umělé oplodnění se provádělo klasickou metodou kultivace – spermie a vajíčka se umístila do „zkumavky“ a čekalo se, zda dojde k samovolnému oplození. Ročně bylo provedeno jen několik desítek oplodnění. Dnes se díky klinice Repromeda a těm nejlepším metodám, které při léčbě využívají, narodilo již více než 5000 dětí. V rozhovoru nám lékařka a ředitelka kliniky Repromeda prozradila nové trendy v asistované reprodukci, metody léčby i problémy, se kterými se na klinice setkávají.

Neplodnost provází lidstvo od nepaměti

Proč se dnes tolik párů potýká s neplodností? Předchozí generace toto tolik neřešila, co se změnilo?  

I předešlé generace měly problémy s neplodností, ta totiž provází lidi od nepaměti. Zásadně se však změnil věk, kdy se partneři stávají rodiči. Zatímco v době, kdy jsem studovala a začínala s medicínou, bylo prvorodiček ve věku nad 35 minimum, v současnosti je to bohužel již norma. Průměrný věk pacientek naší kliniky se bohužel neustále zvyšuje, dnes už dosahuje téměř 39 let. 

Páry, se kterými jsem se během své téměř třicetileté praxe setkala, vždy říkají, že pokud by mohly něco udělat jinak, přišly by ke specialistovi dříve. Protože i když se medicína v tomto oboru posunula hodně daleko, možnost počít dítě, a to i cestou mimotělního oplození, rozhodně není nekonečná. 

Repromeda je klinika reprodukční medicíny a preimplantační genetické diagnostiky sídlící v Brně a Ostravě. Patří mezi naprostou špičku v oboru v ČR. Od založení pomohla k narození více jak 5000 zdravých dětí. Cílem kliniky je, aby asistovaná reprodukce úspěšně pomáhala stále více párům. Klinika si zakládá na vysoké odbornosti a dbá na diskrétnost, lidskost, vstřícnost.

Západní medicína má v současnosti k dispozici spoustu moderních metod. Která je podle vás tou nejzásadnější? 

Nejzásadnější je mimotělní oplození v nejrůznějších modifikacích a s různými nadstavbovými metodami. Obory embryologie a genetiky, které jsou s reprodukční medicínou úzce spojeny, mají k dispozici přístroje v hodnotě desítek milionů korun, které dokážou k otěhotnění a porodu zdravého dítěte pomoci, a to i párům, u kterých to dříve možné nebylo. 

V posledních letech se hodně řeší opakované potrácení u žen. Dokážete pomoci i v takových případech? 

Ženy, které trpí opakovaným potrácením tvrdí, že nemají problém s otěhotněním a nejsou neplodné, opak je však pravdou. Opakované potrácení může být příznakem různých genetických abnormalit či jiných závažnějších onemocnění, které však předepsáním určitých léčiv či za použití různých metod lze často vyřešit. 

V současnosti již existuje metoda, která umí zjistit genetický statut embrya a zvolit to nejvhodnější pro transfer do dělohy ženy. Touto metodou je preimplantační genetické testování, které pár podstoupí v rámci IVF cyklu.

Že je člověk nosičem recesivní dědičné choroby, není na první pohled nijak zjevné

Více se mluví také o takzvaném prediktivním testování. Kdo může podstoupit takový test? 

Prediktivní genetické testování může podstoupit každý pár, který plánuje reprodukci. Tyto testy dokáží jednak odhalit nositele dědičné choroby, ale také posoudit, zda jsou partneři dohromady reprodukčně kompatibilní, tedy zda jim nehrozí riziko zplození dítěte postiženého vážnou dědičnou nemocí.

Testy však nejsou určené pouze pro pacienty reprodukčních kliniky, ale jednoduše pro všechny, a to i pro zdánlivě geneticky nezatížené páry. To, že je člověk nosičem recesivní dědičné choroby totiž není na první pohled nijak zjevné – z toho důvodu i dva naprosto zdraví lidé mohou zplodit dítě s vážnou nemocí. Je nutné tedy upozornit na to, že z takovýchto testů může mít užitek každý pár. Pokud se po vyšetření ukáže, že hrozí riziko nemoci u dítěte, pomocí genetické prevence a preimpantačního genetického testování je vybráno zdravé embryo ještě před tím, než je přeneseno do těla ženy. 

MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D

Kromě moderních metod západního lékařství se v souvislosti s neplodností často hovoří o východní (alternativní) medicíně. Jak se to doplňuje s postupy, které využíváte? 

Tento celostní lékařský přístup by měl být nedílnou součástí každého oboru, bohužel si to ale moderní medicína ještě neuvědomuje a v tom podle mě dělá velkou chybu. 

Podle principů čínské medicíny, vše souvisí se vším, tedy vliv na otěhotnění mohou mít i věci zdánlivě s ním nesouvisející. Opakované odmítání embrya může být například způsobeno nevhodnou stravou. K hormonální rovnováze, k úpravě menstruačního a ovulačního cyklu či ke správné funkci vnitřních orgánů může pak pomoci Akupunktura, bylinky či biorezonanční terapie BICOM.


 

Štítky těhotenství, oplodnění, neplodnost, repromeda, Brno, reprodukční klinika, Kateřina Veselá, klinika, lékařství, nemoc, Jan Veselý, Česko, Ostrava

I dva naprosto zdraví lidé mohou zplodit dítě s vážnou nemocí, říká lékařka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.