Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Pyro, prapory, protesty. Aktivisté vyhlásili v Brně týden klimatické rebelie

Týden rebelie vyhlásili v Brně aktivisté z hnutí Extiction Rebellion (dále XR) – Rebelie proti vyhynutí. Protesty reagují na probíhající klimatickou a ekologickou krizi. Hnutí žádá, aby vláda České Republiky i zastupitelé měst jednali adekvátně nastalé situaci a vyhlásili stav klimatické nouze.

Týden rebelie započal akcí XR nazvanou Paint the streets, načerno polepili plakáty rebelie některá místa v Brně a vyvěsili desetimetrový banner s logem XR a nápisem Rebelie začíná na Zelném trhu.

Uhlíková neutralita do šesti let a vznik občanských sněmů

Vedle vyhlášení stavu klimatické nouze požaduje hnutí také dosažení uhlíkové neutrality do roku 2025 a založení „občanských sněmů - formu participativní demokracie umožňující řešit problémy, jejichž řešení je v současně nastaveném systému politickou pastí."

„Ano, Brno podniká kroky ke snižování emisí, ale už teď víme, že jsou nedostatečné. V prvé řadě požadujeme, aby město vyhlásilo stav klimatické nouze, a tím dalo všem občanům vědět, jak vážná naše situace je. Také chceme, aby kroky, které město plánuje, byly v souladu s aktuálními vědeckými poznatky a měly dostatečný efekt.,“ vysvětluje mluvčí hnutí Veronika Holcnerová.

Aktivisté demonstrativně „zemřou“ na Svoboďáku

V Brně bude mít hnutí v rámci týdne rebelie několik akcí. Ve středu plánují aktivisté die-in, formu protestu, kdy si členové hnutí lehnou na zem v obchodním centru a vypadají jako mrtví, aby upozornili na fakt, že rychlá móda má na svědomí více emisí CO2 než letecká a lodní doprava dohromady. Na die-in bude navazovat swarming – sedmiminutová blokádu silnice v centru Brna. 

Ve čtvrtek se pak akce přesouvají do Prahy. Týden rebelie zde vyvrcholí velkou rebelií v sobotu na Václavském náměstí. Velká rebelie bude mít podle organizátorů legální, festivalovou část, i blokádu.

Foto Lukáš Kubart

Štítky extinction rebelion, týden rebelie, klima, protesty, globální oteplování, Brno, klimatická krize, Česko, Zelný trh (Brno), Praha

FOTO/VIDEO: Pyro, prapory, protesty. Aktivisté vyhlásili v Brně týden klimatické rebelie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.