Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Počet obyvatel je nejvyšší od konce války, může za to zahraniční migrace

Za rok 2018 se počet obyvatel Česka zvýšil na 10 649 800 osob, což je nejvyšší číslo od konce války. Obyvatel přibylo především díky zahraniční migraci.

Populace se rozrostla především díky zahraniční migraci

Počet obyvatel se za posledních deset let zvýšil o 182 tisíc na 10 649 800 osob a je tedy největší od konce druhé světové války. Jen v loňském roce se česká populace rozrostla o téměř čtyřicet tisíc osob. „Na zvyšujícím se počtu obyvatel České republiky se podílí převážně zahraniční migrace. Ta loni zajistila téměř 39 tisíc nových obyvatel,“ vysvětlil předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček. Nejčastěji do Česka míří lidé z Ukrajiny a ze Slovenska.

Nejvíce stoupá počet lidí ve věkové skupině 65 a více let

Počet obyvatel stoupá především ve věkové kategorii 65 let a více. „Průměrný věk obyvatel Česka plynule roste od počátku 80. let 20. století a loni činil 42,3 let. Na 100 dětí do 15 let věku připadlo v minulém roce 123 seniorů ve věku 65 a více let,“ přiblížil předseda redakční rady Demografie Roman Kurkin. Dětí do čtrnácti let včetně od roku 2008 rovněž přibývá, počet lidí v produktivním věku však výrazně klesá, na konci roku 2018 jich bylo necelých sedm milionů.

Naděje na dožití se u obou pohlaví zvýšila

„V Česku se loni živě narodilo 114 tisíc dětí, průměrný věk matky byl třicet let. Počet zemřelých se o jeden a půl tisíce zvýšil na necelých 113 tisíc. Zemřelo tedy nejvíce lidí od roku 1996,“ uvedl tiskový mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar. Naděje na dožití se u obou pohlaví zvýšila, u mužů na 76 let a u žen na necelých 82 let.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky počet obyvatel, migrace, obyvatelé, Česká republika, Česko, válka, druhá světová válka, Český statistický úřad, Marek Rojíček, Ukrajina, Slovensko, Jan Cieślar

Počet obyvatel je nejvyšší od konce války, může za to zahraniční migrace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.