Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIZUALIZACE: Slovanská epopej by mohla být v Moravském Krumlově k vidění už od příštího léta

Starosta Moravského Krumlova na Znojemsku Tomáš Třetina (TOP 09) vítá dnešní rozhodnutí pražských radních o zapůjčení Slovanské epopeje od Alfonse Muchy na moravskokrumlovský zámek. Třetina ČTK řekl, že pokud rozhodnutí radních potvrdí zastupitelé hlavního města, Krumlov cyklus vystaví od června nebo července příštího roku. Cyklus dvaceti obrazů byl původně v Moravském Krumlově vystaven zhruba 50 let.

Slovanská epopej by mohla být v zámku nejméně pět let do doby, než Praha vybuduje pro cyklus obrazů vlastní budovu. „Jsem samozřejmě rád, protože Slovanská epopej do Moravského Krumlova patří a my ji s pokorou vystavíme a zpřístupníme návštěvníkům v podmínkách, které si zaslouží," uvedl Třetina.

Otevření na konci června nebo července

Pokud pražští zastupitelé potvrdí rozhodnutí radních, začne podle Třetiny Krumlov s přípravou instalace. „Mělo by to být tak, že by se epopej otevřela v červnu nebo červenci roku 2020. Výstavní prostory jsou na to nachystané a opravené, jen je potřeba nainstalovat osvětlení a klimatizační jednotky, které budou udržovat teplotu a vlhkost," řekl Třetina.

Cyklus obrazů tvoří 20 velkých pláten, která Mucha maloval od roku 1910 dalších 18 let a věnoval je Praze, ovšem pod podmínkou, že pro ni postaví výstavní sál. Od roku 2010 je epopej kulturní památkou. Obrazy jsou nyní v depozitáři Galerie hlavního města. Obrazy byly v Krumlově vystaveny od roku 1963 až do roku 2011, kdy je tehdejší vedení hlavního města dalo odvézt do Prahy.

V Krumlově našla epopej místo v 60. letech

Prvních 11 pláten epopeje bylo v roce 1919 vystaveno v Praze v Klementinu a v letech 1920 až 1921 sklízelo úspěchy na expozicích v New Yorku a Chicagu. Celá epopej byla poprvé vystavena v roce 1928 ve Veletržním paláci v Praze a obrazy přešly pod správu Galerie hlavního města Prahy. V roce 1933 byla plátna srolována a uložena do depozitáře. Až v roce 1963 je galeristé vystavili na zámku v Moravském Krumlově.

Autoři | Foto Moravský Krumlov

Štítky Slovanská epopej, Moravský Krumlov, Alfons Mucha, léto, výstava, zámek, Tomáš Třetina, hlavní město, Praha, TOP 09, okres Znojmo, plátno, Galerie hlavního města Prahy

VIZUALIZACE: Slovanská epopej by mohla být v Moravském Krumlově k vidění už od příštího léta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.