Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Do Brna míří zlatý poklad Inků. Unikátní výstava nabídne příběhy i pravé peruánské artefakty

Po velkém úspěchu výstavy Titanic se v pavilonu C brněnského výstaviště uskuteční další světová výstava. Tentokrát posune návštěvníky časem do mnohem vzdálenější minulosti, až do předkolumbovské doby Jižní Ameriky, aby společně objevili Poklad Inků. Pod záštitou prezidenta Peru do Brna doputuje ohromný zlatý poklad nesmírné historické hodnoty, ale i ceny samotného zlata, ze kterého jsou předměty vyrobeny. Jedná se o originální rituální předměty, které poprvé opustily území Jižní Ameriky. Výstava začne 1.11. a potrvá do konce ledna následujícího roku.

Exponáty, za kterými létá svět do Peru

Výstava Poklad Inků představuje originální zlaté exponáty pocházející z říše Inků a dalších jihoamerických civilizací. Na ploše více než 2000 m2 návštěvníci uvidí stovky předmětů, do kterých je doslova vryta historie starých civilizací a jejích bohů. Exponáty byly do Evropy zapůjčeny s pověřením peruánské vlády a pod záštitou samotného prezidenta. „Jedná se o exponáty, na které se do Peru jezdí dívat miliony lidí z celého světa. Nyní budou k vidění v Brně," sdělila Květa Havelková, zástupce společnosti JVS Group, která v Brně nedávno představila výstavu Titanic.

Opravdový zlatý poklad Inků

„Návštěvníky výstavy chceme opět vtáhnou do děje. Nepůjde tedy jen o exponáty ve vitrínách. Každý z návštěvníků obdrží u vstupu kartu s příběhem skutečné, či bájné postavy z historie Amerického kontinentu. Nejzajímavější však bude vidět opravdový zlatý poklad Inků, které má ohromnou materiální i duchovní hodnotu, protože zlato bylo pro Inky esencí samotných bohů," říká o konceptu výstavy Květa Havelková.

Na nejmenší návštěvníky čeká dětská stezka, při které budou plnit zajímavé úkoly a na konci najdou svůj poklad. „Chceme, aby výstava bavila všechny generace. Proto nechybí interaktivní Dětská stezka, modely rituálních staveb i dobové oblečení, 3D zóna, audioguide a další...," doplnila Havelková. 

Velký model Machu Picchu

Inkové po sobě zanechali nejen legendární Machu Picchu, jehož velký model bude v Brně také k vidění, tisíce kilometrů kamenných stezek horami i džunglí, ohromné kamenné stavby, ale především zlatý poklad, jehož velikost ohromila i samotné Španěly, když do země vstoupili. Část výstavy je proto věnována i samotným španělským kolonizátorům, jejichž zaoceánské plavby byly v té době velkým dobrodružstvím. 

Na výstavě se podílela archeoložka, která strávila v Peru přes 30 let

Na výstavě spolupracuje také Národní muzeum, z jehož sbírek je zapůjčeno desítky cenných exponátů z nejstarších jihoamerických archeologických nalezišť. Mezi poradci je archeoložka Eva Farfánová Barriosová, která v Peru přes 30 let pracovala na archeologických výzkumech. 

Pro studenty budou připraveny pracovní listy a vědomostní kvíz s tématy nejen o zlatém pokladu, ale především o historii Amerického kontinentu. 

Více informací najdete na webových stránkách akce. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketportal. V době konání výstavy půjdou zakoupit přímo na místě.

Foto Poklad Inků

Štítky Poklad Inků, výstava, inkové, Brno, výstaviště, zlato, poklad, exponát, Peru, Jižní Amerika, Titanic, Světová výstava, historie, Brněnské výstaviště, Eva Farfánová Barriosová, Evropa, Machu Picchu

FOTO: Do Brna míří zlatý poklad Inků. Unikátní výstava nabídne příběhy i pravé peruánské artefakty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.