Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brňané v nouzi mají k dispozici čtyři krizové byty

Čtyři byty, které nechalo město zrekonstruovat na Francouzské ulici, budou k dispozici obyvatelům Brna v případě požáru, záplav, domácího násilí, nebo třeba odchodu z dětského domova.

Od října mohou Brňané v krizových situacích využít čtyři byty na Francouzské ulici. Město je nechalo zrenovovat pro lidi v případě nouze například při požáru, záplavách, domácím násilí, nebo odchodu z dětského domova.

První obyvatel se stěhuje už dnes

Z původně dvou bytových jednotek vznikla jedna garsonka a tři byty 2+kk. „Opakovaně se setkáváme s případy, které ukazují, že městu chybí ubytovací kapacity pro krizové situace. Prvním krokem ke zlepšení tohoto stavu proto byla přestavba na Francouzské, díky které bude město moci poskytnout rychlou pomoc lidem v akutní bytové nouzi,“ přiblížila primátorka města Markéta Vaňková. První nájemník se do krizového bytu stěhuje už dnes. „Dokazuje to, že jsme udělali krok správným směrem,“ dodala Vaňková.

Město do krizových bytů investovalo osm milionů korun

Záměr kolaudace byl schválen před dva a půl lety. „Za tu dobu se uskutečnila celková rekonstrukce interiérů včetně vstupní chodby, zateplení a oprava fasády, výměna oken i úprava dvorku. V srpnu jsme prostory zkolaudovali a během září byly byty vybaveny i nábytkem a spotřebiči,“ popsal náměstek primátorky pro bydlení a správu majetku Oliver Pospíšil. Město do bytů investovalo více než osm milionů korun.

Byty slouží obyvatelům s trvalým pobytem v Brně

Schválená Koncepce krizového ubytování udává, že do bytů se mohou nastěhovat lidé s trvalým pobytem v Brně v ohrožení zdraví či života, kteří nejsou schopni tuto situaci řešit sami. Zároveň není možné, aby se do bytu přistěhovala osoba, která by svým zdravotním stavem či chováním mohla ohrozit bezpečnost dalších lidí.

Pronájem bude k dispozici v délce jednoho měsíce

O nových obyvatelích krizových bytů rozhodne Odbor sociální péče Magistrátu města Brna. Dle smlouvy o krizovém ubytování bude cena pronájmu 50 Kč za den pro jednoho dospělého člověka a 100 Kč za den pro dva a více dospělých. Pobyt bude lidem v nouzi umožněn v délce třiceti dnů.

Autoři | Foto MMB

Štítky Brno, krizové bydlení, krizové byty, bydlení, krize, byt, Markéta Vaňková, Francie, Oliver Pospíšil

Brňané v nouzi mají k dispozici čtyři krizové byty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.