Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Dopiju a letím. Rodinné vinařství z jižní Moravy nabízí unikátní spojení degustace a pilotování

PR článek

Na první pohled jde o velmi netradiční spojení - košt vína a létání. Dát si víno v letadle není nic výjimečného. Ale “dát si letadlo” při návštěvě vinného sklípku? Světový unikát, v srdci Moravy.

Němčičky jsou známou vinařskou oblastí. Zdejší kopce nabízí vedle zimního lyžařského zážitku i půdu pro tradičně jedna z nejlepších vín v Česku. A jakoby toho nebylo málo - i pro nevšední zážitky.

Boeing mezi vinohrady

Na adrese Němčičky 285 přistál Boeing. Konkrétně typ 737 NG. Nenapáchal přitom žádnou škodu - naopak. Člověk se v něm může bez problému proletět po celém světě. A aby se vešel do útulného rodinného sklípku, musí se piloti spokojit “pouze” s kapitánským kokpitem.

„Jde o věrnou kopii. Velikost jedna ku jedné. Najdete tu veškeré ovladače a komponenty jako v pravém Boeingu,” vysvětluje sympatický majitel a konstruktér leteckého simulátoru Dominik Vahala.

Můžete mu věřit. Důvod je jednoduchý - s Boeingem 737 NG sám nalétal několik tisíc hodin a i v současnosti je stále aktivním pilotem. „Snažím se vše skloubit - létání, vymýšlení a konstrukce simulátorů, víno..” směje se pilot. 

Trénink před leteckou zkouškou

V oblacích létá Vahala už přes třináct let. „Začínal jsem na takové úsměvné regionální lince Ostrava - Vídeň. Po několika letech jsem si udělal licenci na Boeing 737 a od  té doby létám po celém světě,” vypráví. 

Vedle pilotování pracoval několik let také v leteckém vývoji. Právě tato profesní zkušenost mu výrazně pomohla při budování leteckého simulátoru. „Ten jsem si vlastně postavil úplně sám. Jen software jsem musel koupit. O několik let později už jsme si ho ale naprogramovali sami, a lepší,” přiznává Vahala a poukazuje přitom na skutečnost, že další dva simulátory (Boeing 737 MAX a stíhačka F-16) má s kolegou v Brně na Úvoze.

Že jde o vskutku věrný simulátor, dokládá i fakt, že do Němčiček pravidelně míří piloti, kteří se chystají projít zkouškou na získání licence k pilotování Boeingu.

„Cestující” se musí chytat za futra

Po krátkém a výživné introdukci, co znamenají různá tlačítka a čudlíky (které ovšem ve většině případů vůbec nebudu potřebovat), můžeme odstartovat. První pocity jsou až nečekaně realistické, zvláště při prudkém stočení řízení na stranu.

„Cítíte, jakoby se s vámi kokpit pohyboval, že? To jste jen zmatený vlastními smyslovými vjemy,” směje se Vahala. “Pocit opravdovosti letu je kolikrát (zejména po sklence vína) pro diváky tak intenzivní, že si během letu stoupají mezi futra dveří a vyvažují rovnováhu,” vypráví.

Dvacet tisíc letišť. A Brno

„Přímo před vámi, vidíte? Špilas. A teď si zaletíme na Prýgl, ne?” ptá se opravdový pilot a desetiminutový souhlasí. Na výběr jsou však i mnohem exotičtější a vytíženější destinace než Brno. 

„Kolik jich je přesně? Tolik, co všech letišť, kam mohou dopravní letadla - přes 20 tisíc,” odpovídá na mou otázku. Člověk se tak může stát pilotem právě opouštějícím New York, Londýn, Honk Kong, Paříž, Atlantu...stačí si říct. Já si říkám: st. Martin, legendární letiště přímo u pláže karibského ostrova. „St. Martin. Budiž tedy Karibik..” A letíme.

Řemesla po generace

Dva vzlety a překvapivě dvě úspěšná přistání. „Gratuluji, šlo to hladce, jste talent,” slyším stále ještě se zvýšeným srdečním tepem z přistání. Nejvyšší čas vyzkoušet druhou, neméně příjemnou část mé návštěvy - vinný sklípek.

Ať už jde o narozeninové oslavy, rodinná setkání nebo firemní teambuildingy, které se zde konají - většinou se jde obráceně. Nejdříve pohoštění, pak koštování a poté posezení a po skupinkách létání v oblacích,” vysvětluje Vahala. 

Při každé činnosti se vám přitom v Air Wine dostane té nejlepší odborné péče. V kokpitu se návštěvníkům věnuje sám Vahala nebo jeho tatínek, stále ještě aktivní pilot Boeingu, který v oblacích strávil desítky let života.

Sklípku zase vládne Vahalův tchán. Energický vinař s vlastním vinohradem a hlubokou rodinnou tradicí v pěstování révy a výroby vína. Air Wine je tak doslova průsečíkem dvou řemesel, které se ve dvou rodinách předávaly z generace na generaci. 

„Tož na zdraví. A na létání! I když jsme zároveň tak šťastni i tady, v chladu několik metrů pod zemí,” uzavírá s úsměvem Vahala.

Foto Air Wine

Štítky air wine, létání, beoing 737 NG, simulátor, sklípek, víno, vinařství, degustace, Němčičky, Boeing, Jihomoravský kraj, Morava, letiště, Brno, Česko, Boeing 737

Dopiju a letím. Rodinné vinařství z jižní Moravy nabízí unikátní spojení degustace a pilotování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.