Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Stovky lidí v Brně demonstrovaly proti Babišovi

Včera v podvečer vedl demonstrující dav centrem města. Pochod navázal na celorepublikovou událost Kroky pro demokracii na počest osmadvacátého října a podpory české státnosti. Mimo jiné také reagoval na odvolání trestního stíhání Andreje Babiše a jiné postupy vlády, které shledávají pochybnými.

Celá akce je vedená organizacemi Společně Brno a Milion chvilek pro demokracii. Začala srazem ve čtvrt na šest na Malinovského náměstí, odkud dav vyšel na náměstí Svobody, kde vystoupila řada expertů se svým názorem na kauzu ohledně odvolání trestního stíhání premiéra.

„S vlastní právní analýzou vystoupí advokátka Markéta Zerdaloglu.  Dále nám pak řekne svůj názor na věc senátor Tomáš Goláň, bývalá senátorka a místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová, ale zazní i právník a spisovatel Ondřeje Závodského,“ upřesňuje před akcí organizátor a předseda Společně Brno Ondřej Zeman. Celé vystoupení bylo zakončeno místopředsedou Milionu chvilek pro demokracii Benjaminem Rollem, který davu sdělil plány pražského spolku do budoucna.

Důvodů k demonstraci je podle Společně Brno spousta

Společně Brno objasňuje jako jeden z důvodů demonstrace také reakce premiéra Andreje Babiše během jednáni prezidenta Miloše Zemana, který si v rozporu s Ústavou přisvojil možnost výběrů ministrů. „Dlouhodobým problémem je pak finanční politika naší vlády, která nás již několikrát za sebou zadlužuje, i přes sliby, že tak konat nebude. Dalším porušením je také neustálý růst státních úředníků a naprostá ignorace snížení byrokracie pro podnikatele a drobné živnostníky,“ dodává Ondřej Zeman. Jako další problémy považují absenci řešení důchodových reforem a nedostatek zaměstnanců ve zdravotnictví a školství.

Událost oslovila velký počet lidí napříč generacemi

Na sociálních sítích potvrdil svou účast okolo pět seti lidí. „Nelíbí se mi současná situace. Hlavně teď stažení obvinění premiéra a prohlášení pana prezidenta o abolici,“ říká účastník Jiří Kokeš (29 let). Akce se zúčastnil velký počet lidí napříč generacemi. „Na takové akce chodím pravidelně. Nejsem spokojený s tím, jak to tedy vedou ti černí politici. Po morální stránce by to měli být vzory pro nás občany, a naopak je to katastrofa,“ dodává další účastník Oldřich Přibyl (77 let).

Kroky pro demokracii

Neděle, 29. září 2019, 09:30

Kroky proti demokracii
Kroky proti demokracii

Autoři | Foto Tomáš Hrivňák

Štítky demonstrace, Babiš, Zeman, průvod, Milion chvilek pro demokracii, Společně Brno, Andrej Babiš, Brno, Milion Chvilek, Tomáš Goláň, Eliška Wagnerová, Ondřej Závodský, Benjamin Roll, Miloš Zeman, Náměstí Svobody

FOTO: Stovky lidí v Brně demonstrovaly proti Babišovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.