Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Česko si dnes státním svátkem připomíná Svatého Václava

Český národ si dnes státním svátkem připomíná patrone země svatého Václava. Památku svatého Václava dnes lidé uctilipředevším při Národní svatováclavská pouti ve Staré Boleslavi, na kterou dorazily tisíce lidí.

Svatý Václav je hlavním patronem českého národa. Jeho památku si dnes lidé připomněli především při Národní svatováclavská pouti ve Staré Boleslavi. Každoročně se na ní scházejí představitelé církve, státu a tisíce poutníků.

Kníže Václav se narodil na počátku 10. století jako nejstarší syn knížete Vratislava I. a jeho manželky Drahomíry. Pozdější legendy zdůrazňovaly především jeho zbožnost a činy dokazující oddanost katolické víře. Na příkaz svého bratra Boleslava, který neskrýval výhrady vůči jeho vládě, byl Václav 28. září 935 (podle starší literatury 929) ve Staré Boleslavi zavražděn.

Za věčného vládce české země byl prohlášen už ve 12. století, svatováclavský kult rozšířil po Evropě Karel IV. Státním svátkem je 28. září od roku 2000 a v kalendáři je označen jako Den české státnosti.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky svatý Václav, svátek, patron, Česko, státní svátek, Vratislav I. Český, Stará Boleslav, Karel IV. Lucemburský, Den české státnosti, Evropa

Česko si dnes státním svátkem připomíná Svatého Václava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.