Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Králově Poli má vyrůst čtvrť vědců za 2,5 miliardy. Sídlo zde bude mít i OSN, píše Mf Dnes

V brněnském Králově Poli by mělo vzniknout vědecko-výzkumné centrum Mendel Quarter za 2,5 miliardy korun. Působit tu budou vědci z celého světa, například experti na boj s globální změnou, suchem či kyberbezpečnost. Sídlit tu bude i první vědecké pracoviště OSN v Česku, uvedla dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Brněnští radní podle listu už doporučili zastupitelstvu změnu územního plánu.

Až dva tisíce doktorandů a stážistů

Centrum má stát na pláni za obloukem Fakulty regionálního rozvoje Mendelovy univerzity na třídě Generála Píky. Firma Mendel Quarter (MQ) tam připravuje výstavbu kampusu s výzkumnými pavilony, správní budovou a byty pro vědce. VV místě by mělo působit až 2000 doktorandů, stážistů a pracovníků postgraduálního studia ze všech světadílů.

Podle zástupce firmy Pavla Minaříka se s první etapou za půldruhé miliardy začne příští rok. „Zatím jsme území vyčistili, abychom mohli pořídit podklady pro projektanty a dostali sem vrtnou soupravu, která prozkoumá statiku území. Stavba bude založená na pilotách, protože jsme v oblasti brněnských spraší, které sahají do hloubky až 150 metrů," uvedl.

Vedle odborných pracovišť i stovky bytů

Projekt podle MfD v první etapě počítá s pěti devítipodlažními budovami a jednou šestipodlažní, s parkem a zelení. Také s vědeckými pracovišti, laboratořemi, konferenčními a seminárními místnostmi a kancelářemi. Počítá se i s dvěma stovkami bytů, aby vědci pracující v kampusu nemuseli přejíždět z jednoho konce města na druhý.

Město chystá změnu územního plánu

Město už podle listu chystá změnu územního plánu kvůli dopravnímu napojení a dalšímu rozšíření kampusu na celé území mezi třídou Generála Píky a Porgesovou ulicí. Brněnští radní už ji doporučili zastupitelstvu.

Autoři | Foto Mendel Quarter

Štítky mendel quarter, vědci, technologie, OSN, Mladá fronta DNES, Královo Pole, územní plán, Česko, Mendelova univerzita v Brně, Pavel Minařík

V Králově Poli má vyrůst čtvrť vědců za 2,5 miliardy. Sídlo zde bude mít i OSN, píše Mf Dnes  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.