Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnská fakultní nemocnice léčí tříletého chlapce nakaženého tetanem. Jeho matka odmítala očkování

Fakultní nemocnice v Brně hospitalizovala dítě nakažené tetanem. Jeho matka odmítla nechat svého syna naočkovat. Dítěti byl tetanus zjištěn poté, co byl ošetřen na ambulanci Kliniky dětské ORL Fakultní nemocnice v Brně, kde mu byla vytažena knoflíková baterie z nosu, kterou si chlapec do dutin nešikovně zasunul. Dítě je hospitalizováno na JIP, jeho stav je stabilizovaný. Případ, který je v Česku velmi vzácný, řeší hygienici.

Uprostřed srpna byl na ambulanci Kliniky dětské ORL ošetřen tříletý chlapec. Z nosní dírky byla dítěti vytažena zkorodovaná knoflíková baterie. Kvůli poranění chlapcových dutin nasadili lékaři dítěti antibiotika, jeho matka mu je však nepodávala. Lékaře nenapadlo, že dítě není očkované, léky proti tetanu proto chlapec nedostal. 

Druhého září se u chlapce objevily grimasy a napnutá kůže v obličeji, trpěl také křečemi žvýkacích svalů, odmítal jíst a byl neustále unavený. Pátého září poslal praktický lékař chlapce zpět do brněnské fakultní nemocnice s informací, že nebyl očkován proti tetanu. 

Hned po vyšetření byl chlapec hospitalizován na JIP, kde mu lékaři podali globulin a dodatečně jej proti tetanu naočkovali. V nemocnici dítě prodělalo několik křečí, druhý den bylo přeloženo na Kliniku dětské anesteziologie a resuscitace. Tam pak chlapec nastoupil na léčbu křečí a bylo mu zajištěno dýchání, kvůli kterému mu po deseti dnech musela být provedena tracheostomie. Následně se jeho stav mírně zlepšil, v nemocnici však dítě zůstává.

Podle zprávy chlapec nebyl očkován kvůli přesvědčení matky, že u ní bylo očkování spouštěčem roztroušené sklerózy.

Tetanus je bez léčby smrtelně nebezpečný

Hygienici zjišťují, jak se na internet dostala jejich dokumentace. Informaci o události jako první zveřejnil starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný, ten na svém facebookovém profilu publikoval epidemiologickou zprávu Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje. Zdroj příspěvku však neuvedl. „Zdroj: nalezeno pod kamenem,“ napsal k obrázku Novotný.

Nemoc je sice z člověka na člověka nepřenosná, je ale velmi nebezpečná a bez lékařské pomoci zpravidla končí smrtí v důsledku zástavy srdce nebo kolapsu dýchacího systému - křeč mezižeberních a dalších svalů znemožní dýchání. Onemocnění tetanem je u nás naprosto výjimečné, podobný případ hygienici nepamatují. 

Proti nemoci se v České republice povinně aplikuje celoplošné očkování. Za nenaočkování dítěte hrozí pokuta. Hlavní hygienička Eva Gottvaldová však v rozhovoru pro iDNES.cz uvedla, že tento případ je již promlčený.

 

 

 

Autoři | Foto Pavel Novotný, Pixabay.com

Štítky tetanus, Brno, očkování, nemocnice, Fakultní nemocnice Brno, Česko, Pavel Novotný, Eva Gottvaldová, Krajská hygienická stanice

Brněnská fakultní nemocnice léčí tříletého chlapce nakaženého tetanem. Jeho matka odmítala očkování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.