Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Nejtěžší nebyl zásah, ale cesta k němu. Řidiči včera na D1 nevytvořili hasičům záchrannou uličku

Dvě nehody kamionů v úterý zcela ochromily dálnici D1. Situace byla o to horší, že bezpečnostní složky neměly k nehodám bezproblémový přístup. Řidiči totiž nevytvořili záchrannou uličku.

První nehoda se stala na 174. kilometru D1 ve směru na Prahu okolo osmé hodiny ráno. Druhá pak před 11. hodinou na 185. kilometru D1 opět ve směru na Prahu. Hasiči měli přitom na cestě k zásahu problémy - především kamiony blokovaly možnost vytvoření záchranné uličky.

„Dnešní dopolední situace opět ukázala, že ačkoliv je zde povinnost tvořit záchrannou uličku již 13 let, řidiči u nás stále tuto skutečnost ignorují," uvedl mlučí hasičů Jaroslav Mikoška. Podle něj jsou největší potíže s řidiči kamionů, kteří při dojezdu do kolony uličku netvoří a následně již nemají prostor k jejímu vytvoření.

„Velmi dobře je to pravidelně vidět i na dopravních kamerách, kde řada kamionů nestojí dostatečně vpravo (až v odstavném pruhu) a pouze zastavuje ve svém jízdním pruhu. Naše technika pak nemůže místem projet," vysvětlil Mikoška. Každá minuta může přitom být v případě vyprošťování lidí po nehodě hodnotu života.

VIDEO: Je u nás povinná už léta a stejně ji stále neumíme. Češi a záchranná ulička

Všechny složky integrovaného záchranného systému spojily na jižní Moravě síly do kampaně, která má lidi naučit vytvářet tzv. záchrannou uličku. Situace je v Česku totiž katastrofální. Hasiči, policisté i záchranáři mají pokaždé problém dostat se...

Povinnost vytvořit záchrannou uličku platí v Česku už přes deset let. Přesto se však najde velké množství řidičů, kteří neví, jak se v situaci, kdy přijíždí do kolony, zachovat. Bezpečnostní složky proto v minulém roce rozjely osvětovou kampaň.

Foto Tým silniční bezpečnosti

Štítky nehoda, dálnice, d1, záchranná ulička, hasiči, Dálnice D1, havárie, Jaroslav Mikoška, Praha, Česko

VIDEO: Nejtěžší nebyl zásah, ale cesta k němu. Řidiči včera na D1 nevytvořili hasičům záchrannou uličku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.