Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Z náměstí Svobody vedl průvod na upozornění zhoršujícího se klimatu

Na náměstí Svobody se objevila smrtka a lidé v černém nesoucí stromy. Jedná se o průvod organizace Extinction Rebellion upozorňující na mrtvé stromy vlivem klimatu.

Dnes odpoledne vedl průvod z náměstí Svobody přes Dominikánské náměstí až na Moravské náměstí. Po cestě se pokládaly vyschlé stromy před radnice a úřady, aby ukázaly silný vliv momentálního klimatu a odstartovaly zaopatření proti zvyšujícímu se globálnímu oteplování. Akce s názvem Pohřeb pro naše lesy probíhala kromě Brna také v dalších čtyřech městech České republiky.

Anglická myšlenka dorazila až do Brna

Extinction Rebellion, v českém překladu Rebelie proti vyhynutí, je původem anglické hnutí z Bristolu, které se postupně dostávalo do povědomí lidí a do dalších zemí. „Cílem našeho hnutí je ponouknout vládu, aby konečně začala řešit problém klimatu. Máme tři požadavky. Prvním je, aby vláda vyhlásila stav klimatické nouze. Druhým je, aby Česká republika do roku 2025 byla uhlíkově neutrální zemí a náš třetí je, aby se na veškerých změnách ohledně mohli účastnit také občané pomocí občanských shromáždění,“ říká jedna z organizátorek Veronika Fuxová.

Velká mše na Moraváku

Průvod byl zakončen na Moravské náměstí, kde se postavila hranice na uctění památky lesů a zapálily se svíčky. „Důležitým bodem programu jsou proslovy. Proslov budu mít já, Jan Skalík z hnutí Duha a všechno to zakončí farářka Sandra Silná, která bude mít krátkou smuteční mši, abychom se s lesy mohli skutečně rozloučit,“ popisuje Fuxová před začátkem akce.

Tato akce není prvním krokem hnutí

Již dříve hnutí vystoupilo před brněnskou primátorkou Markétou Vaňkovou. „Máme dost slušnou podporu od lidí a vystoupili jsme na magistrátu, kde jsme paní primátorce předali tři klíče k řešení otázky klimatu a jsme v kontaktu s nějakými zastupiteli a politiky,“ dodává Fuxová. Jedním z hlavních nosičů sdělení hnutí je internet a sociální sítě. „O akci jsem se dozvěděl z Facebooku a na akci jsem přišel, protože jsem z Jižní Vysočiny, kde se stromy začaly ztrácet jako první kvůli suchu, nebo kůrovci. Chtěl bych, aby vláda začala nějak jednat,“ vysvětluje účastník akce Jan Novák.

Vše vyvrcholí v Praze

Podle programu hnutí je za myšlenkou pohřbu stromů schována hlubší myšlenka ochrany lidí, protože podle nich jsou další na řadě zvířata a lidé. Všechny kroky Extinction Rebellion se ubírají k 12. říjnu, kdy na Václavském náměstí v Praze proběhne velký festival a blokáda.

Autoři | Foto Dominik Hok

Štítky klima, globální oteplování, průvod, hnutí, podnebí, strom, Extinction Rebelion, les, Česko, Brno, Praha, Bristol, Markéta Vaňková, Sandra Silná

Z náměstí Svobody vedl průvod na upozornění zhoršujícího se klimatu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.