Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nejlepším armádním řidičem je četař Ondřej Špaček z Bučovic, titul získal minulý týden ve Vyškově

Nejlepší armádní řidič je Ondřej Špaček z Bučovického pluku. Minulý týden porazil své soupeře na prestižní soutěži vojenských řidičů ve Vyškově. V práci používá auto určené k jízdě v terénu, která ho baví nejvíce.

Česko zná nejlepšího řidiče Armády ČR. Minulý týden se ve Vyškově o tento titul utkali vojáci z celé republiky. Získal jej četař Ondřej Špaček ze 74. lehkého motorizovaného praporu z Bučovic. „Aspoň teď můžu chlapům na korbě, když si budou stěžovat, říct, že lepšího neseženou.“ komentuje s humornou poznámkou vítěz prestižního závodu.

Klání o nejlepšího řidiče, jež se koná pod záštitou náčelníka Generálního štábu Armády ČR, se letos mohli závodníci účastnit již popáté. I letos se hodnotily jak schopnosti armádních řidičů zvládnout jízdu v terénu, tak manévrování ve stísněném prostoru a nechyběl ani slalom mezi brankami. Soutěžící se nevyhnuli ani nakládce na železniční vůz a poskytování první pomoci. 

Z terénního auta do škodovky

Účastníci se nejprve utkali v kategoriích podle typu techniky – Land Rover Defender 90, UAZ 459, Tatra T-810 a T-815, Pandur II a BVP 2. Ti nejlepší pak postoupili do superfinále, kde přesedli, trochu nezvykle, do nejběžnějšího vozidla českých silnic – Škody Fabia.

Vítězi soutěže se zvolená vozidla zamlouvala. Z terénního vozu Land Rover Defender v klidu přesedlal do mnohem menší Fabie a i přes to, že se klání účastnil poprvé, zvládl nasbírat nejvyšší skóre. Obtížnost disciplín by podle jeho slov mohla být klidně vyšší. 

"Překvapila mě jízda terénem. Ne, že bych ji nečekal, ale trochu mě zaskočil tenisový míček, který byl v tubě připevněné k přednímu rámu. Skoro celou jízdu jsem ho hypnoticky sledoval, aby nevypadl, že jsem skoro až zapomněl závodit." hodnotí svůj výkon Špaček.

Českého šampiona baví nejvíce jízda v terénu

Řidičem v armádě je čtyři roky, okolo aut se však potuluje už od pěti let. K technice má prý velmi blízko. Práci u armády si letošní šampion cení právě kvůli velkému výběru vozidel a časté jízdě v terénu, kterou si člověk v civilu nemá mnoho možností vyzkoušet.

Jednatřicetiletý četař Ondřej Špaček slouží u 74. lehkého motorizovaného praporu Bučovice a v roce 2016/2017 byl příslušníkem 7. strážní roty BAF v Afghánistánu, kde působil jako operátor. Zájem o vojenské prostředí v něm vzbudil strýc, který je plukovníkem slovenské armády.

 

Autoři | Foto acr.army.cz

Štítky armáda, voják, četař, řidič, šampion, Bučovice, Vyškov, terén, Česko, Armáda České republiky, Generální štáb Armády České republiky, Land Rover Defender, Škoda Fabia, Afghánistán

Nejlepším armádním řidičem je četař Ondřej Špaček z Bučovic, titul získal minulý týden ve Vyškově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.