Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hvězdárna zítra opět nafoukne oblíbenou maketu Měsíce. Podpoří tím onkologicky nemocné děti

Brňané se opět dočkají nafukovacího Měsíce. Brněnská hvězdárna ho nafoukne díky akci pro Nadační fond Krtek v zahradě dětské nemocnice. Vystavení makety Měsíce bude doprovázet velká cyklojízda, která odstartuje pondělí dopoledne na Kraví hoře. Cílem akce Jedeme s Krtkem na Měsíc je urazit vzdálenost mezi Zemí a Měsícem, zhruba tedy 400 tisíc kilometrů. Do akce, která potrvá měsíc, se může svým pohybem zapojit každý.

Ke sbírání kilometrů a peněz pro Krtka jsou vyzváni všichni cyklisti, běžci nebo plavci. Stačí, aby se zapojili do systému strava.com. Akce potrvá až do 31. října 2019. Z každého uraženého kilometru dostane Nadační fond Krtek jednu korunu.

„Jsem rád, že v roce, kdy si připomínáme padesáté výročí od prvního přistání člověka na Měsíci, můžeme symbolicky pomoci i dětem, které postihla tak závažná nemoc. Je to také příležitost se zamyslet nad tím, že přestože jsme před půl stoletím dokázali vyslat Apollo 11, přes 90 procent nemocných se tehdy nepodařilo zachránit. Dnes se na Měsíc sice jen díváme, ale skvělým lékařům a jim pomáhajícím výzkumníkům se daří téměř 90 procent nemocných vyléčit,“ uvedl ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek. 

Cyklisty přivítá kosmonaut

Pondělní happening a cyklojízda odstartuje v 10.30 před Hvězdárnou a planetáriem Brno a skončí v zahradě dětské nemocnice v Černopolní ulici. Tady už bude (za příznivého počasí) čekat model Měsíce a také kosmonaut, který bude mít za úkol vykouzlit nejen dětem úsměv a naději na brzké vyléčení.

Do sedla v pondělí usedne i přednosta kliniky dětské onkologie Jaroslav Štěrba, senátor a ředitel hvězdárny Jiří Dušek, náměstek primátorky Petr Hladík nebo radní Filip Chvátal. Akce je také pozvánkou na sobotu 28. září a další cyklojízdu pro dětskou onkologii. Ta začne ve 14 hod. na Moravském náměstí.


 

 

Foto Martin Landa

Štítky nafukovací měsíc, hvězdárna, dětská nemocnice, krtek, nadační fond, Měsíc, Brno, cyklojízda, Země, Kraví hora, Jiří Dušek, Apollo 11, Petr Hladík, Jaroslav Štěrba

Hvězdárna zítra opět nafoukne oblíbenou maketu Měsíce. Podpoří tím onkologicky nemocné děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.