Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj zřídil nové chráněné bydlení za skoro 8 miliónů korun

V Šanově na Znojemsku otevřel kraj minulý týden nové chráněné bydlení. Zázemí zde najde šest osob s lehkým mentálním postižením ze Zámku Břežany. Kraj nové byty i se zahrádkou odkoupil za 6,6 milionu korun a za další milion pořídil vybavení.

Lepší péče a prostředí

Zámek Břežany je příspěvkovou organizací a poskytuje pobytové služby ústavního i komunitního charakteru. "Byty budou sloužit klientům s lehkým mentálním hendikepem, kteří se díky dlouholetému bydlení v chráněném bydlení už natolik osamostatnili, že běžné denní činnosti jako péče o vlastní osobu, vaření nebo cestování zvládají bez pomoci," uvedl Jiří Klement z tiskového oddělení kraje. Přesto budou mít dohled.

V některých činnostech sice potřebují podporu a pomoc, kterou jim zajistí asistentky, ale pomoc bude už v nižší intenzitě, než tomu bylo v prvních letech provozu chráněného bydlení," řekl náměstek hejtmana Marek Šlapal (ČSSD). Podle něj se díky přestěhování šesti klientů do nových bytů uvolní místa ve stávajícím chráněném bydlení pro další klienty, kteří jsou nyní v domově pro lidi se zdravotním postižením na zámku v Břežanech. Dodal také, že zde stále sdílí pokoj čtyři i více klientů. V těchto podmínkách je pak komplikované poskytovat péči a podporu individualizovanou formou.

Další chráněná bydlení

Nejedná se o první chráněné bydlení, které kraj v Šanově otevřel. Již od roku 2010 bydlí v jiném chráněném bydlení 11 klientů břežanského zámku. Pro jeho dalších 24 klientů kraj chystá také bydlení v Hrušovanech nad Jevišovkou a Hostěradicích. Kraj chce dostat ještě více lidí z velkých zařízení do menších chráněných bydlení. Zde mají možnost být v domácnostech po šesti lidech a bude jim poskytnuta péče 24 hodin denně.

 


 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jihomoravský kraj, chráněné bydlení, bydlení, Šanov, okres Znojmo, Jiří Klement, Marek Šlapal, ČSSD

Kraj zřídil nové chráněné bydlení za skoro 8 miliónů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.