Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Spolupráce brněnské a americké kliniky napomůže pacientům s cukrovkou

Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny (FNUSA-ICRC) rozšířilo spolupráci s jednou z nejlepších amerických nemocnic Mayo Clinic. Nový výzkum se zaobírá hlavně léčbou pacientů trpících cukrovkou prvního typu.

Léčba spočívá v obnovení funkcí, které u pacienta trpící cukrovkou nefungují. Toto obnovení by mělo zajistit aplikování kmenových buněk. „Cílem celého projektu je připravit buněčnou strukturu, která by v těle byla schopna nahradit funkci nefunkčních buněk, které jsou zodpovědné za produkci inzulínu a tím obnovit přirozenou produkci inzulínu u pacientů s cukrovkou především prvního typu,“ říká vedoucí výzkumu Irena Koutná. Spolupráce funguje tak, že v Brně se produkují kmenové buňky a následně se pošlou do USA, kde se buňky aplikují.

Testování na zvířatech urychlí proces výzkumu

Hlavním důvodem proč se kmenové buňky produkují zrovna v Brně je jejich kvalita. „Úkol mého týmu spočívá zejména v tom, připravit dostatečně kvalitní buňky. Ve světě sice již existují pokusy o podobné struktury, nicméně řada experimentů ztroskotává právě na nedostatečné kvalitě primárních buněk,“ doplňuje Koutná. Velkým přínosem z americké strany je pak to, že mají zkušenosti s testováním na zvířatech, což může urychlit proces výzkumu.

Spolupráce trvá téměř deset let

Léčba cukrovky není prvním projektem této dvojice výzkumných center. Spolupráce vznikla v roce 2011. "Když se ve fakultní nemocnic začala rozvíjet věda a výzkum, tak vznikla tato spolupráce. Mimo cukrovky s Mayo Clinic zkoumáme také kardiovaskulární choroby, nebo Alzheimerovu chorobu," vysvětluje mluvčí FNUSA-ICRC Dana Lipovská. Díky této spolupráci několik brněnských výzkumníků získalo ocenění.

Každý desátý Čech je diabetik

V České republice je více než 900 000 pacientů trpící cukrovkou a naprostá většina z toho je cukrovka druhého typu, která vzniká až v dospělosti. "Cukrovka první typu vzníka obvykle v dětství nebo dospívání. Tímto typem cukrovky trpí zhruba sedm procent diabetiků. Je to úplná absence inzulínu v těle. Prvními příznaky je úbytek váhy, únava, častá žízeň a močení. Buňky produkující inzulín v těle jsou zničeny a proto se musí pacientovi dodávat inzulín injekčně po zbytek života," říká Lipovská. 

Omezení do konce života

Při této nemoci musí člověk dodržovat pevný pitný a stravovací režim. Také je potřeba si několikrát denně měřit hladinu cukru. "Nejvíce omezující je dodržování režimu. I když jsem unavený a nebo mám volno, tak musím vstavat v 6:30 na snídani. Dneska už cukrovka není tak omezující jak před 20 lety, ale nemusel bych na to myslet při každé fyzické aktivitě a při každé akci, kde se pije alkohol. S léčbou bych neváhál ani minutu. Otázkou je, jaká by byly rizika a jaká by byla úspěšnost. Ale i kdyby by byla malá, tak bych to zkusil," říká brněnský student Radek Sedlář trpící cukrovkou prvního typu na představu možného vyléčení. Podle slov Koutné by projekt mohl být zdárně ukončen během pěti až deseti let. 

 

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky cukrovka, léčba, doktor, Fakultní nemocni u sv. Anny, diabetes, pacient, výzkum, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Brno, USA, Česko

Spolupráce brněnské a americké kliniky napomůže pacientům s cukrovkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.