Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kybernetická bezpečnost není pouhá móda. Pojednává o tom CyberCon 2019

CyberCon 2019 je akce pořádaná Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) ve spolupráci se studentský spolkem Security Outlines skládající se hlavně ze studentů Bezpečnostních studií na Fakultě sociálních studií v Brně.

Tradičně ve Scale

Konference CyberCon se třetím rokem bude konat v Univerzitním kině Scala. Celá akce trvá dva dny. Konference se skládá ze série přednášek na téma kybernetické bezpečnosti a gramotnosti. "Letos je založeno na dvou základních kamenech. Prvním bude oblast kybernetické bezpečnosti z hlediska technické a etické stránky. Druhým je to, že chceme, aby konference byla otevřená a oslovila i laičtější pozornost," říká mluvčí NÚKIBU Radek Holý. 

Úloha Security Outlines

Spolupráce NÚKIBU a Security Outilnes trvá už tři roky. "Spolupráce vznikla na základě toho, že lidé z NÚKIBU jsou často absolventy Bezpečnostních studií a ví, že tady jsou lidé, kteří jsou ochotní se ve svém volném čase věnovat takovým akcím a berou to jako dobrou zkušenost," vysvětluje zástupce šéfredaktora Tomáš Zwiefelhofer. Úlohou Security Outlines je pohodlný chod konference z hlediska technické stránky, registrace účastniků, komunikace a z části i propagace. 

Zájem byl opravdu velký

O účast na konferenci byl letos opravdu zájem a tak už před začátkem srpna byly kapacity zcela naplněny. Dokonce se letos zavedla i čekací listina odkud se přidavali lidé, pokud se někdo odhlásil. "My teď trávíme většinu času tím, že píšeme lidem příspěvky ať se odhlásí, pokud ví, že nepřijdou. Je pak velká škoda, když se tam nedostane někdo, kdo má opravdu velký zájem," doplňuje Zwiefelhofer. 

Jak se může bránít 'obyčejný smrtelník'?

Dnes už neexistuje asi nikdo, kdo by se naprosto vyhnul kyberprostoru a nečelil potencionální hrozbě. "V dnešní době běžný uživatel používá mobil, tablet, počítač. Je to jednoduše o zodpovědnosti a používání zdravého rozumu. Člověk by neměl chtít za každou cenu všechno vidět, na vše kliknout a vždycky se rozmyslet, jestli tu informaci skutečně chce vědět. A pokud se rozhodne, že ano, tak se pokusit uvědomovat si potencionální následky," vysvětluje Holý.

Jak je na tom Česká republika?

Podle slov NÚKIBU na tom nejsme ani špatně, ale ani zrovna moc dobře. Náhlašeno je mezi desítkami, až stovkami případů, ale ne každý je poté označen za skutečnou hrozbu. Reálně se tedy řeší mezi třiceti až čtyřiceti případy za měsíc. "Skutečným unikátem u nás je existene Zákona o kybernetické bezpečnosti, kterým se inspiruje i řada jiných zemí," doplňuje Holý. 

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky kybernetika, počítač, pc, bezpečnost, núkib, security outlines, informace, hacker, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, konference, Brno, Scala, móda, Česko

Kybernetická bezpečnost není pouhá móda. Pojednává o tom CyberCon 2019  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.