Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Brno by sucho překvapit nemělo, oba zdroje mají zatím vody dostatek

Na internetu se objevují zprávy o ohrožujícím nedostatku pitné vody pro Brno z důvodu sucha. Podle zpráv Brněnských vodáren a kanalizací (BVK) tato situace vůbec nehrozí, naopak, obě nádrže jsou naopak prozatím dostatečně plné.

Vody je více než dost 

Brněnská vodárenská soustava se skládá ze dvou hlavních zdrojů. Prvním zdrojem jsou podzemní vody v Březové nad Svitavou a dalším povrchové vody, což je vodní nádrž Vír. "Nyní je zásobní prostor nádrže naplněn ze 77 procent, což představuje 34 milionů metrů krychlových vody. V září loňského roku byl zásobní prostor nádrže naplněn pouze ze 45 procent. Nejhorší situace pak byla v měsíci listopadu, kdy byl naplněn pouze ze 37 procent," říká mluvčí BVK Renata Hermanová. Co se týče podzemních v Březové, tak tam je situace také nad průměrem za posledních deset let. Oproti loňskému roku je tedy vody více než dost.

Skutečné ohrožení nehrozí

V minulém roce byla nádrž Vír nejníže na 37 procentech objemu, ale i přesto by toto množství vydrželo ještě na hodně dlouho. "Při zachování minimálního povoleného odtoku by voda v zásobním objemu nádrže Vír vystačila na zásobování pitnou vodou celého Brna na 650 dnů, samozřejmě společně se zdrojem Březová nad Svitavou," doplňuje Hermanová. Proto se Brňáné při momentálních 77 procentech nemusí obávat, že si nedopřeji sklenici pitné vody, nebo pořádnou sprchu. 

Šetřit se musí vždy

Hlavním zdrojem jsou podzemní vody z prameniště v Březové, ale postupně se využivání tohoto zdroje zmenšuje. "V minulosti byla výroba vody z povrchového zdroje pouze 10 procent, v roce 2018 již byl podíl nepatrně zvýšen. I v současné době šetříme zdroj v Březové, kdy plán na letošní rok je z Březové dodávat 75 procent a z Víru 25 procent," vysvětluje Hermanová. Výhodou povrchových vod je, že se srážky rychle projeví na hladině vody. Zatímco u podzemních vod se srážky projevují v rozmezí 25 až 180 dní. 

Chytré vodoměry budoucností brněnské domácnosti

Jedním z kroků BVK jsou chytré vodoměry, které umožňují sledovat aktuální spotřebu vody, nebo upozorní na nadměrnou spotřebu. Je to výhodou i pro BVK, jelikož se tak omezí návštěvy pracovníků do domácností pro odečet spotřeby vody. Vodoměry jsou schopné detekovat únik vody a snížit plýtvání, což je šetrné pro životní prostředí. 

Autoři | Foto Oficiální stránky Povodí Moravy

Štítky přehrada, vír, voda, pitná voda, nádrž, sucho, Brno, Brněnské vodárny a kanalizace, a.s., Březová nad Svitavou, podzemní voda

Brno by sucho překvapit nemělo, oba zdroje mají zatím vody dostatek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.