Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vila Tugendhat se na jeden den otevřela nevidomým a slabozrakým. Slavnou vilu si mohli osahat

První prohlídkový den pro nevidomé a slabozraké se ve čtvrtek uskutečnil v brněnské vile Tugendhat, která je zapsaná na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Pro skupiny zrakově postižených platily mimořádné podmínky, návštěvníci měli jedinečnou příležitost si část vybavení vily osahat, i když to běžně není návštěvníkům umožněno. Vedení vily Tugendhat akci uspořádalo ve spolupráci se Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých (SONS).

Haptické modely vily

Vedení vily nechalo pro zrakově postižené návštěvníky vyrobit tři haptické modely vily, aby si nevidomí a slabozrací mohli udělat představu o tom, jak budova zvenčí vypadá.

Vilu Tugendhat navrhl v roce 1928 Ludwig Mies van der Rohe pro Gretu a Fritze Tugendhatovy. Je unikátní svou konstrukcí, prostorovým uspořádáním, vybavením interiéru, technickým zázemím i začleněním do přírody. Poprvé v dějinách architektury byla při stavbě soukromého domu užita ocelová nosná konstrukce. V letech 2010 až 2012 byla vila zrekonstruována, záměrem oprav bylo stav domu co nejvíce přiblížit původnímu řešení.

„Je to pro nás neocenitelná pomůcka, bez ní je pro nás budova jen budovou, nemůžeme ocenit její architektonické kvality. Díky modelu získáme lepší představu o tom, jak prostor vypadá," uvedl viceprezident SONS Rudolf Volejník.

Modely nechalo vedení vily vyrobit bez ohledu na prohlídkový den pro nevidomé a slabozraké. „Na prohlídkách se často objevují lidé s handicapem. A stejně jako se snažíme vyjít vstříc lidem s různými zdravotními handicapy, chtěli jsme mít pomůcku i pro nevidomé a slabozraké," uvedla ředitelka vily Iveta Černá. Kromě haptických modelů jsou ve vile i popisky Braillovým písmem, které obsahují i popis použitých materiálů a jejich charakteristik.

Při běžné prohlídce se na předměty sahat nesmí

Zatímco modely budou sloužit zrakově postiženým návštěvníkům i do budoucna, mimořádné podmínky měli pouze při čtvrteční prohlídce. „Nechtěli jsme návštěvníky zahltit přemírou informací, proto jsme pro hmatové poznávání vybrali ty materiály, které jsou pro vilu nejzásadnější, typické, jako je travertin nebo onyxová stěna, na individuální žádost jsme jim umožnili osahat si i některé kusy nábytku. Při běžné prohlídce se na vybavení sahat nesmí, i když v případě nevidomých a slabozrakých lze dělat výjimky. Ne ale tak velké jako dnes," uvedl Petr Dvořák z vily Tugendhat.

Také průvodci přizpůsobili svůj výklad nevidomým a slabozrakým. Pracovali na něm ve spolupráci s Odborem edukace a dalšího vzdělávání Národního památkového ústavu. Další speciální prohlídkový den zatím naplánovaný není, ale vedení vily se jeho uspořádání nebrání.

 

Autoři | Foto Vila Tugendhat

Štítky vila Tugendhat, nevidomí, slabozrací, osahání, otevření, vila, Světové dědictví UNESCO, Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých, Ludwig Mies van der Rohe, Fritz Tugendhat, Petr Dvořák, Iveta Černá, Národní památkový ústav

Vila Tugendhat se na jeden den otevřela nevidomým a slabozrakým. Slavnou vilu si mohli osahat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.