Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Najdi pijáka! Lidé díky aplikaci posílají informace o výskytu nebezpečného klíštěte

Stovky nálezů exotických druhů klíšťat zaznamenali vědci z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Umožnil jim to projekt Najdipijaka.cz, který mapuje šíření pijáka lužního v Česku.

Nebezpeční pijáci lužní

Projekt vědci spustili loni na jaře. V druhém roce jeho fungování se jim díky informacím od lidí podařilo najít desítky nových míst, kde se exotické klíště vyskytuje. Pijáci lužní přenášejí řadu nebezpečných infekčních nemocí. Nejnebezpečnější jsou ale pro psy, protože přenášejí psí babeziózu, která může být bez včasné léčby pro zvířata smrtelná.

Česko čelí expanzi pijáků

Výsledky dvou let sledování pijáků ukazují, že jsme v České republice svědky expanze výskytu tohoto klíštěte. Za jeho šíření je zodpovědný především rostoucí pohyb lidí a psů po celém území Čech a Moravy. Se změnami výskytu pijáků úzce souvisí rostoucí riziko výskytu psí babeziózy," uvedla Dominika Mažgútová, která v projektu koordinuje práci s veřejností.

Díky projektu zaznamenali vědci i výskyt klíšťat rodu hyalomma, která mohou přenášet i krymžsko-konžskou hemoragickou horečku, pro lidi ale příliš nebezpeční nejsou. Dospělí jedinci totiž obvykle nesají krev lidem. Odborníci zjistili, že koncem léta se tato klíšťata vyskytují v teplejších oblastech Čech a Moravy.

„Tato klíšťata jsou u nás doposud zřejmě návštěvníky z jihu, kteří přicestovali na stěhovavých ptácích. Díky metodám sekvenace DNA se nám podařilo potvrdit, že některá z nalezených klíšťat pochází ze subsaharské Afriky. Typickým hostitelem hyalom (rod klíšťat, pozn. red.) jsou velcí kopytníci, naprostá většina nálezů z ČR pochází z koní. Tato klíšťata se dají snadno odlišit díky velikosti a příčně pruhovaným končetinám," uvedl jeden z autorů projektu David Modrý z Fakulty veterinárního lékařství VFU.

Autoři | Foto Insect-foto.cz, Pavel Krásenský

Štítky najdipijaka.cz, piják lužní, aplikace, výskyt, klíště, Česko, projekt, Brno, Morava, Fakulta veterinárního lékařství Veterinární a farmaceutické univerzity Brno, Afrika

Najdi pijáka! Lidé díky aplikaci posílají informace o výskytu nebezpečného klíštěte  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.