Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na jižní Moravě se za první pololetí zvýšil počet obyvatel téměř o dva tisíce lidí

V Jihomoravském kraji se za letošní první pololetí zvýšil počet obyvatel o 1812, a to především zásluhou stěhování. Předběžně žilo v kraji k 30. červnu 1,189.479 obyvatel. V tiskové zprávě to dnes uvedl Karel Adam z Krajské správy Českého statistického úřadu v Brně. Ve srovnání s loňským prvním pololetím klesl letos za prvních šest měsíců počet živě narozených, zemřelých a rozvodů, naopak se zvýšil počet sňatků, přistěhovalých i vystěhovalých.

Na nárůstu počtu obyvatel mělo větší zásluhu stěhování, protože se do kraje za sledované období přistěhovalo o 1487 lidí více, než se z kraje odstěhovalo. Do kraje za prvních šest měsíců přišlo 6729 obyvatel a odešlo z něj 5242. Přirozeným přírůstkem kraji přibylo 325 obyvatel. Živě se narodilo 6489 dětí a zemřelo 6164 lidí.

Nejvyšší přírůstek hlásí Brněnsko, v centru Brna počet obyvatel klesl

V kraji se snížil počet obyvatel ve dvou okresech, a to v okrese Hodonín o 161 lidí a v Brně-městě o 69 lidí. Nejvyšší přírůstek obyvatel byl v okrese Brno-venkov, kde přibylo 1136 obyvatel.

Nárůst počtu obyvatel zaznamenalo devět krajů. Počet obyvatel České republiky se v prvním pololetí zvýšil o 18.841 na 10,669 milionu lidí. Velký nárůst zajistila zahraniční migrace.

Autoři | Foto Pavel Gabzdyl, Neuvěřitelné Brno

Štítky počet obyvatel, jižní morava, statistika, narození, migrace, Jihomoravský kraj, Brno, Karel Adam, Český statistický úřad, Česko, Brněnsko, okres Hodonín

Na jižní Moravě se za první pololetí zvýšil počet obyvatel téměř o dva tisíce lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.