Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mucha se může vrátit na Moravu. Pražský magistrát povolil zapůjčit Epopej do Krumlova

Zastupitelstvo pražského magistrátu tento týden těsnou většinou schválila zapůjčení části Slovanské Epopeje Moravskému Krumlovu. Starostu Moravského Krumlova Tomáše Třetinu (TOP 09) toto rozhodnutí těší. Jde však jen o zápůjčku. Podle něj trvalé umístění epopeje na zámku v Moravském Krumlově nikdy nepředpokládal.

„Veškerá naše jednání s Prahou vždy hovořila pouze o zápůjčce. Ctíme přání Alfonse Muchy, který své dílo věnoval Praze, a samozřejmě počítáme s tím, že jakmile bude mít Praha odpovídající prostory, epopej se tam přemístí a zůstane tam natrvalo," řekl Třetina.

Obrazy byly v Krumlově vystaveny od 50. let až do roku 2011, kdy je tehdejší vedení hlavního města dalo odvézt do Prahy.

Mucha obrazy věnoval Praze

Cyklus obrazů tvoří 20 velkých pláten, která Mucha maloval od roku 1910 dalších 18 let a věnoval je Praze. Od roku 2010 je epopej kulturní památkou. Obrazy jsou nyní v depozitáři Galerie hlavního města (GHM).

„Hlavním faktorem je, že je to nejrychlejší řešení. Moravský Krumlov dlouhodobě deklaruje, že už příští léto by mohly být obrazy vystaveny. Pro mne hraje nejvýznamnější roli čas," řekla radní Hana Třeštíková (Praha Sobě). Výbor doporučení odhlasoval poměrem šest ku pěti, kdy s doporučením nesouhlasili zástupci ODS a ANO, s nimiž hlasoval také Jan Wolf (KDU-ČSL).

Technické zázemí za 30 milionů 

Zámek v Moravském Krumlově má pro epopej připravené prostory, kde byla dříve vystavena. Pro její umístění potřebuje pouze vybavit prostor zabezpečením a regulací teploty. „Připravené jsou i peníze na zabezpečení technického zázemí za 30 milionů. Prostory bychom dokázali za půl roku pro epopej připravit," uvedl před časem Třetina.

Epopej ohromila svět

Prvních 11 pláten epopeje bylo v roce 1919 vystaveno v Praze v Klementinu a v letech 1920 až 1921 sklízelo úspěchy na expozicích v New Yorku a Chicagu. Celá epopej byla poprvé vystavena v roce 1928 ve Veletržním paláci v Praze a obrazy přešly pod správu Galerie hlavního města Prahy.

V roce 1933 byla plátna srolována a uložena do depozitáře. Až v roce 1963 je galeristé vystavili na zámku v Moravském Krumlově.

Autoři | Foto Moravský Krumlov

Štítky Slovanská epopej, Moravský Krumlov, Alfons Mucha, starosta, Pražský magistrát, Praha, Tomáš Třetina, Morava, TOP 09, plátno, Jan Wolf, Hana Třeštíková, ODS

Mucha se může vrátit na Moravu. Pražský magistrát povolil zapůjčit Epopej do Krumlova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.