Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Masarykova čtvrť se komunitního centra nedočká. Brno centrum ani sál v Lerchově nepostaví

Obyvatelé Masarykovy čtvrti v Brně se na zastupitelstvu tento týden marně snažili zvrátit ukončení dvou projektů z participativního rozpočtu. Týkaly se úprav bývalého vojenského areálu v Lerchově ulici. Původně projekty získaly podporu dva a tři miliony korun z participativního rozpočtu, kam dávají návrhy obyvatelé města. Zastupitelé je ale museli ukončit kvůli překročení předpokládané výše nákladů o více než 20 procent.

Návrh na financování mimo participativní rozpočet neprošel

Oba projekty byly prvním případem ukončení projektů z participativního rozpočtu. Náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti) navrhoval, aby město projekty realizovalo mimo participativní rozpočet, ale nenašel podporu v zastupitelstvu. Město už tak dříve postavilo rozhlednu v lokalitě Holedná.

Brno umožňuje občanům podílet se na investicích města letos už třetím rokem. Dva projekty v Lerchově ulici pocházely ze dvou předchozích ročníků. Jeden za dva miliony navrhoval vznik komunitního a volnočasového centra se zázemím pro Kraví horu a další za tři miliony sál pro komunitní centrum Lerchova.

Projekty se prodražily o 40%, musely být zrušeny

Oba návrhy počítaly s rekonstrukcí části bývalého vojenského areálu v Lerchově ulici. Podle Koláčného jsou jasně stanovená pravidla, že projekty mohou překročit maximálně 20 procent předpokládaných nákladů, přičemž u obou projektů dosáhlo zvýšení 40 procent. Město to zdůvodnilo nutností rekonstrukce kanalizace.

Podporovatelé projektu byli proti ukončení a tvrdili, že obyvatelé z okolí už dlouho usilují o úpravu areálu. Zastupitelé přesto projekty ukončili. Podle Koláčného ale vedení města diskutovalo o tom, že je nutné s prostorem něco udělat, takže je možné, že město vyhlásí soutěž na podobu místa.

V prvním ročníku participativního rozpočtu dalo Brno na projekty obyvatel 20 milionů, loni 30 milionů a letos 35 milionů korun. Realizace se dočkají nejúspěšnější projekty, rozhodují o tom lidé hlasováním. Vznikly už například parky nebo hřiště.

Autoři | Foto Lerchova - otevřeno všem

Štítky projekt, Brno, rozpočet, Tomáš Koláčný, Česká pirátská strana, Kraví hora

Masarykova čtvrť se komunitního centra nedočká. Brno centrum ani sál v Lerchově nepostaví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.