Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Zhruba stovka lidí přišla na brněnské zastupitelstvo žádat více bytů na ukončování bezdomovectví

Zhruba stovka lidí přišla dnes na zasedání brněnského zastupitelstva žádat více bytů pro lidi v bytové nouzi a bezdomovce. Nelíbí se jim, že město chce z jedné ze dvou výzev ministerstva práce a sociálních věcí čerpat peníze na práci sociálních pracovníků pouze v souvislosti s 20 vyčleněnými byty. Město původně zvažovalo, že v této výzvě vyčlení 80 bytů. Z druhé výzvy bude město čerpat peníze na práci sociálních pracovníků v souvislosti s 50 vyčleněnými byty.

Lidé měli transparenty s nápisy jako: Děti pod most nepatří. Dejte šanci důstojnému bydlení. Ano úspěšným sociálním projektům, ne lidem na ulici. Zkuste to pracovat bez domova. Bez zázemí nejde začít znovu. V nouzi poznáš politika a další.

Tímto tempem ukončíte bezdomovectví za desítky let, zlobili se občané

Mezi příchozími, kteří si vzali také slovo a promluvili k zastupitelstvu, byla i Barbora Antonová nebo Martin Freund, zástupci hnutí Žít Brno. Freund například upozornil, že Brno má v majetku 28 tisíc bytů a každý rok se uvolní 600 z nich. „Podle vašeho plánu by trvalo Brno ukončit bezdomovectví 32 let. To je nesmyslně dlouhá doba," řekl na zastupitelstvu Freund.

Souhlasil s ním v závěru i bývalý primátor a nyní opoziční zastupitel Petr Vokřál (ANO). „Dát ročně 20 bytů je málo. Pokud počet zdvojnásobíte, stále to bude málo, ani jedna z variant bezdomovectví v Brně ve skutečnosti opravdu nevyřeší," prohlásil Vokřál. 

Žít Brno v minulém volebním období jako součást koalice vedené hnutím ANO projekty k ukončování bezdomovectví zavedlo. Po volbách ale Žít Brno ze zastupitelstva vypadlo a ANO skončilo v opozici. 

Město se zapojí do dvou výzev ministerstva

Ministerstvo práce a sociálních věcí nabízí dvě výzvy 52 a 108, z nichž lze čerpat peníze na sociální pracovníky v souvislosti s projekty k ukončování bezdomovectví. U výzvy 52 Brno už v červnu vyčlenilo 50 bytů a chce na práci sociálních pracovníků čerpat miliony. U výzvy 108 chce Brno dát nejméně 20 bytů, ale musí to schválit dnešní zastupitelstvo.

AKTUALIZACE: Brněnští zastupitelé nakonec schválili navýšení o původně avizovaných dvacet bytů. 

Podle přítomných lidí je to ale málo, kritizoval to například bývalý náměstek primátora Matěj Hollan nebo právě bývalý zastupitel Martin Freund, který měl na starosti sociální začleňování a projekty k ukončení bezdomovectví. Podle Žít Brno jsou v Brně stovky rodin s dětmi v nouzi. Na území Brna podle poslední analýzy žije bezmála 2000 lidí bez domova.

Byty by měly sloužit rodinám v nouzi, jednotlivcům, seniorům, ale i handicapovaným. Koalice vedená hnutím ANO a s Žít Brno dala v minulém volebním období 50 bytů rodinám s dětmi v nouzi a desítky bytů jednotlivcům. Pilotními projekty Brna, které získaly i zahraniční ocenění, se inspirovala další města.

Autoři | Foto Eliška Veselá

Štítky zastupitelstvo, Brno, housing firts, ukončování bezdomovectví, byty, rapid re-housing, sociální práce, peníze, Žít Brno, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Martin Freund, projekt, ANO 2011, Petr Vokřál, Barbora Antonová

FOTO: Zhruba stovka lidí přišla na brněnské zastupitelstvo žádat více bytů na ukončování bezdomovectví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.