Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rekonstrukce má zásadně změnit část Fuchsovy vily. Památkáři žádají ochranu

Památkáři a významní architekti mají strach o podobu funkcionalistické Fuchsovy vily. Stavba významného brněnského architekta Bohumila Fuchse je totiž památkově chráněna pouze zčásti. Druhou - menší část objektu tvoří vila Emíllie Wallischové, která nemá památkovou ochranu a má projít, podle architektů necitlivou, rekonstrukcí. Národní památkový ústav žádá spolu s vedením Brna po Ministerstvu kultury udělení statusu kulturní památky.

K pamatkářům se přidalo i město

Majitelé vily Emíllie Wallischové žádají o povolení rekonstrukce u stavebního úřadu v Žabovřeskách. Stavba je v současnosti rodinným domem,úpravami se však má změnit na bytový dům se čtyřmi byty. Zástupci Brna a památkáři tuto rekonstrukci považují za výrazný zásah do historického objektu. 

„Vedení města chce dát jasně najevo, že se ztotožňuje s názory významných architektů a že dům je třeba chápat jako nedělitelný celek uměleckého díla. Zachování urbanistické a architektonické podoby tohoto dvojdomu je naší povinností vůči dalším generacím. Proto vedení města zašle na ministerstvo žádost o projednání tohoto návrhu,“ uvedl radní pro územní plánování a rozvoj města Filip Chvátal.
 

Dojde k řadě zásadních konstrukčních i vzhledových změn, varuje město

Z podkladů stavebního řízení podle místostarosti Žabovřesk Filipa Ledra vyplývá, že se nejedná o pouhou rekonstrukci domu, ale o provedení konstrukčních i vzhledových stavebních změn této nemovitosti. Navržené stavební úpravy mění charakter nejen dotčené části, ale celého dvojdomu. Nejvíce problematická pak je plánovaná nadstavba, prohloubení úrovně vstupního podlaží, změna okenních otvorů a přistavění balkónů. Těmito zásahy může dojít i k narušení statiky památkově chráněné části domu,“ uvedl Leder.

Navrhované stavební úpravy jsou podle Chvátala problematické i vzhledem k okolnímu prostředí. Oblast, ve které se vila nachází, je určena pro rodinné domy, její přestavba na bytový dům je zásahem do konceptu celé lokality. Navíc zde nejsou splněny ani požadavky na dostatečný počet parkovacích míst,“ dodal Chvátal.

Za památkovou ochranu se postavila i odborná obec architektů a urbanistů

Národní památkový ústav podal návrh na prohlášení vily Emílie Wallischové na nároží ulic Tůmova a Hvězdárenská v Žabovřeskách za kulturní památku v srpnu loňského roku. V únoru letošního roku žádost podpořil spolek Obecní dům pro Brno, který se více než 20 let zasazuje o ochranu památek věhlasného brněnského funkcionalismu a které sdružuje desítky současných architektů z Brna a Prahy. 

O pomoc města ve snaze prohlásit dotčenou nemovitost za kulturní památku požádalo navíc 13 držitelů Ceny města Brna pro architekturu a urbanismus. Ministerstvo kultury však doposud návrh Národního památkového ústavu neprojednalo. 

Foto Průvodce Brnem | Zdroj s použitím TZ

Štítky fuchsova vila, památkáři, rekonstrukce, vila, památková péče, architekt, Brno, Národní památkový ústav, Žabovřesky, Praha

Rekonstrukce má zásadně změnit část Fuchsovy vily. Památkáři žádají ochranu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.