Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno chce do roku 2030 snížit emise oxidu uhličitého téměř o polovinu

Brno plánuje snížit emise produkované na území města o 40% do roku 2030. Se soukromými firmami plánuje podepsat memorandum zavazující ke společnému snížení emisí a s tím související adaptaci města na klimatické změny.

Město v tom nemůže být samo, zapojit se musí i soukromé subjekty

Město chce oslovit společnosti jako IKEA, TESCAN, Olympia Brno nebo stavební firma Komfort, a také univerzity a Asociaci brněnských architektů a stavitelů, aby zvážily uzavření memoranda o snižování uhlíkové stopy. Konkrétní opatření může město aplikovat na vlastních objektech, zařízeních nebo například na vozovém parku, ale k dosažení cíle potřebujeme zapojit terciární sektor, inovační průmysl, výzkum a vývoj i navazující služby, kde analýzy ukazují trend nárůstu spotřeby elektřiny s významným podílem na celkových emisích CO2,“ uvedl první náměstek primátorky města Brna Petr Hladík.

Největším producentem je sektor služeb

Brno se zapojilo do Paktu starostů a primátorů v roce 2017 a zavázalo se snížit emise CO2 na svém území nejméně o 40 % do roku 2030 od roku výchozího (rok 2000). V návaznosti na svůj cíl si město nechalo vypracovat Akční plán udržitelné energetiky a klimatu SECAP s podrobnou bilancí emisí oxidu uhličitého a návrhy na jejich snižování.

„Z akčního plánu vyplývá, že k dosažení cíle je potřeba snížit emise celkem o 594 kilotun. Dále bylo zjištěno, že největším producentem emisí na území města Brna je terciární sektor (sektor služeb, pozn. red.), podílí se na nich 46 procenty. Věřím, že i pro velké společnosti bude zapojení do snižování emisí CO2 zajímavé a podpoří ho. Je to úkol, na jehož splnění se musí podílet co nejvíce subjektů,“ dodal Hladík.

Základem je nižší spotřeba energie

Hlavním cílem memoranda o dlouhodobé spolupráci je především snížení spotřeby elektřiny, která v roce 2015 tvořila 23 % spotřeby všech energií, ale je příčinou více než 55 % emisí CO2. Spotřeba energií terciárního sektoru je přitom vzhledem k růstu a vzniku nových objektů stále na úrovni roku 2000.

Memorandum navrhuje jako řešení úsporu energií, zvyšování energetické účinnosti nebo využívání energie z obnovitelných zdrojů, a to u budov a v oblasti dopravy a veřejného osvětlení.

Investice do snižování uhlíkové stopy je podle memoranda krokem k dosažení provozních úspor, zdravějšího pracovního prostředí i jako projev společenské odpovědnosti k zaměstnancům a k budoucnosti jejich dětí. Město plánuje zapojené subjekty podpořit, a to především technickou podporou, zviditelněním a oceněním dosažených úspěchů.

Foto MMB

Štítky emise, oxid uhličitý, memorandum, Brno, 2030, snížení, Petr Hladík, energie, IKEA, TESCAN, Olympia Brno

Brno chce do roku 2030 snížit emise oxidu uhličitého téměř o polovinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.