Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Eutanázie pro všechny, hlásaly v pátek transparenty na Malinovského náměstí. Komunita požaduje legalizaci dobrovolné smrti

Satanova komunita vystoupila podruhé v Brně. Na akci, v rámci níž požadovala legalizaci eutanázie, také provolávala slávu Satanovi. Proběhla i symbolická satanizace Brna. Kromě členů komunity se zúčastnili zástupci veřejnosti,, kteří s uzákoněním souhlasí.

V pátek 30. srpna od tří hodin odpoledne mohli kolemjdoucí na Malinovského náměstí potkat happeningovou akci za legalizaci eutanázie, kterou pořádala Satanova komunita. „Eutanázie je v podstatě základní lidské právo, každý dospělý a svéprávný člověk je pánem svého života,“ vysvětlil celostátní předseda Satanovy komunity Jakub Jahl. Zároveň dodal, že nevidí důvod, proč by například někomu s nevyléčitelnou nemocí a velkými bolestmi nemohl stát skrze zdravotnictví zajistit dobrou smrt.

Komunita chce, dle slov předsedy, aby legislativa České republiky následovala vzor západních zemí. „Samozřejmě by to muselo fungovat pod určitými podmínkami, jako například se zajištěním dohlížejícího lékaře, komisí, která ověří, že došlo ke správnému posouzení, osoba musí trpět nevyléčitelnou nemocí nebo se její zdravotní stav musí zhoršovat v souvislosti se stářím,“ vyjmenoval Jahl.

Ve Švýcarsku a dalších západních zemí je eutanázie legální. V Kanadě, Japonsku a Belgii mohou dokonce napomáhat i příbuzní

V případě dětí by podle komunity měl mít rozhodovací právo zákonný zástupce. „Nejlepší možný případ by byl, kdyby byla v Česku zavedena nejširší forma eutanázie, která funguje například v Kanadě, Belgii nebo Japonsku,“ upřesnil předseda českých satanistů Tam je uzákoněna takzvaná aktivní eutanázie, kdy může lékař ke smrti svému pacientovi napomoct. Mimo jiné by byla komunita také pro to, aby s usmrcením mohl pomáhat příbuzný člověk a nebyl za to trestán. „Nejde pouze o legalizaci, ale také dekriminalizaci eutanázie jako takové,“ dodal Jahl.

Mimo členy a příznivce Satanovy komunity se události účastnili také zástupci veřejnosti, kteří s legalizací souhlasí. „Dělám ošetřovatelku v domově se zvláštním režimem. To znamená, že se starám o staré a nemocné lidi, kteří už umírají a často se v práci setkávám s tím, že by se eutanázie uskutečnit mohla. Ti lidé jsou opravdu nemocní, nic si neužívají, každý den trpí v bolestech a pouze přežívají,“ řekla Karolína Sychrová, podle které by po legalizaci možnosti eutanázie pacienti využívali. Společně se členy Satanovy komunity se shodla na tom, že téma eutanázie je velkým stigmatem, které je nejen v české společnosti potřeba začít řešit.

Legalzace eutanázie nebyla v pátek jediným tématem. Komunita se snaží také o oficiální registraci

Komunita kromě popularizace uzákonění eutanázie využila i k sebeprezentaci. Po celou dobu byli před Mahenovým divadlem přítomni její členové, kteří byli připraveni prezentovat své názory a pohledy na mnohá další témata. „Dnes jsem tu proto, abych podpořil naši snad budoucí organizaci. Sbíráme zde podpisy lidí, kteří souhlasí s oficiální registrací Satanovy komunity jakožto náboženské organizace nebo zapsaného spolku,“ řekl jeden z členů Daniel Kulaš.

Součástí programu bylo také zasvěcení Brna Satanovi, kterého se účastnilo přibližně patnáct odpůrců komunity z řad různých křesťanských církví. Jeden z kolemjdoucích sice s myšlenkou legalizace dobrovolné smrti souhlasí, ale způsob, kterým byla členy komunity prezentována, nebyl podle jeho slov vhodný. „To, že by se měla eutanázie uzákonit, je dle mého zcela logické. Neznám statistiky, ve kterých by byla nějak znázorněna sebevražednost ve vztahu k nemocem případně stáří, ale lidé budou moct podle mě aspoň odejít důstojně a nehledat složité cesty. To, že za legalizaci bojují právě satanisté, mi ale přijde kontraproduktivní. Společnost tak na dobrou myšlenku bude nahlížet možná trošku skrze prsty,“ vysvětlil Dominik Zemek.

Satanova komunita se věnuje také tématům jako je legalizace léčebného konopí nebo prostituce, případně pak otázkám souvisejícím s LGBT komunitou. V České republice mají 500 registrovaných členů. Brno si jejich pozornost zasloužilo díky nejaktivnější buňce, která čítá šedesát členů. „V plánu máme také další akce, které se budou týkat jiných témat. Teď konkrétně mohu zmínit například akci na téma sexuálního zneužívání, kam chceme zapojit i kardinála Duku. Ta proběhne 1. listopadu v Praze,“ uvedl Jahl.

Autoři | Foto Satanova komunita

Štítky Satanova komunita, legalizace, eutanázie, LGBT, Brno, happening, transparenty, komunita, smrt, Satan, nemoc, Česko, Japonsko, Kanada, Belgie, Švýcarsko

Eutanázie pro všechny, hlásaly v pátek transparenty na Malinovského náměstí. Komunita požaduje legalizaci dobrovolné smrti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.